Po vrtovih v tem času zorijo ravno pravšnje vrtnine, da lahko iz njih nastane tako krasna jed, kot je ratatuj. V originalu ratatouille je tradicionalna provansalska zelenjavna priloga oziroma ragu, ki ga pripravimo razmeroma zlahka. Jed je zanimivega okcitanskega imena in izvira iz Provanse in Nice, torej z jugovzhoda Francije, pomeni pa toliko kot nametanka, pretresenka oziroma premešanka.

Glavne sestavine izvirne oblike jedi so paprika, paradižnik, česen, čebula, bučke in jajčevci, ki v tem času zorijo kot za stavo. Ratatuj je izjemno priljubljen med vegetarijanci in tistimi, ki želijo hujšati, saj v osnovni različici ni redilen, je pa zelo hranljiv. Nasploh je to vselej zelo priljubljena francoska jed oziroma priloga k težjim jedem, pri kateri je najpomembnejša pisana izbira zelenjave, med katero nikakor ne sme manjkati veliko čebule in česna. Zlasti čebula med Provansalci velja kot najpomembnejša sestavina. Jed je razmeroma mlada, saj je v obliki, kot jo poznamo danes, do leta 1930 ne najdemo v nobeni kuharski knjigi. V starejših zapisih, denimo iz poznega 18. stoletja, recepti pod tem imenom opisujejo gosto zelenjavno enolončnico in nikakor zloženko.

Poznamo dva načina priprave. Po preprostejšem vso zelenjavo dušimo hkrati, v enem loncu, da nastane nekakšen pisan ragu, po izvirnem in zapletenejšem receptu, kot si ga lahko preberete danes, pa tanke rezine bučk in jajčevcev popečemo posebej, iz čebule, česna, dela paradižnika ali paradižnikove mezge in paprike pa ločeno naredimo omako. Nadevamo jo v visok pekač in nanjo v čim bolj slikovitem vzorcu izmenično naložimo rezine paradižnikov, bučk in jajčevcev, da nastane slikovita jed, vse skupaj pa za nekaj časa postavimo v pečico. Pred tem lahko jed celo nekoliko posujemo s sirom in jo gratiniramo, a bo s tem postala kaloričnejša, navsezadnje pa tudi okusnejša. Takšni, zapletenejši različici raratuja poznavalci pravijo tudi confit byaldi. Z ratatujem kot prilogo boste zagotovo navdušili ob vsaki jedi z žara, lahko pa ga postrežete tudi s testeninami ali polento, kar se še posebno dobro prileže med poletnimi počitnicami.

In še to. Leta 2007 je izšel film Ratatouille. V njem nastopa Remy, podganji mladič z izjemnim občutkom za okus in vonj, ki sanja, da bi postal slavni kuhar. Vrhunec filma je, ko Remy pripravi naslovno jed na način confit byaldi za razvpitega ostrega kulinaričnega kritika Antona Ega, ki pripravljeno jed nepričakovano vzljubi zaradi nostalgije po materinem kuhanju.