Glavni poudarek je bil spremljanje dogajanja na italijanski strani, kjer se je ogenj spustil do spodnje ceste pri Devetakih, a na slovensko stran, kjer so bili naši gasilci v pripravljenosti, ga le ni zaneslo. Po informacijah, ki jih je pridobil Hrast, naj bi Italijani omenjeni požar spet začeli gasiti iz zraka že pred 7. uro. Italijanskim gasilcem na pomoč prihaja skoraj 50 gasilcev iz okoliških slovenskih društev, saj se bojijo, da se bo veter popoldne obrnil in ogrozil tudi območje na slovenski strani.

Zaradi možnosti širjenja požara so pristojni organi odredili evakuacijo Cotičev in Devetakov, prebivalce pa so sprejeli v telovadnici v Sovodnjah.

»Evakuirali smo jih, ker je veter pihal ravno v smer hiš,« je povedal župan Sovodenj Luca Pisk. Kot je dejal, ogenj ni dosegel stanovanjskih objektov, po navedbah nekaterih domačinov, ki jih je povzel Primorski dnevnik, pa naj bi ponoči, ko so zapuščali domove, zublji že skoraj zajeli kočo Kraških krtov.

Od jutra je na terenu tudi helikopter, gasiti pa pomagata še dva kanaderja.

V drugem intervencijskem štabu v bližini Škrbine v občini Komen je medtem ponoči delalo več kot 150 gasilcev na pobočju Velikega Ovčnjaka. Požar je povsem pod kontrolo, ponoči so gasilci neprestano zalivali rob požarišča in to z vseh strani, je še pred menjavo gasilskih enot zgodaj zjutraj povedal vodja nočne intervencije vodil Marko Adamič.

Dopoldan bo na delu 110 gasilcev iz obalno-kraške gasilske regije, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite.

Požar na pobočju Velikega Ovčnjaka, ki je izbruhnil v sredo okrog 1. ure, zajel območje približno 20 hektarjev, naselja pa niso ogrožena. Ves dan se je s tem požarom ukvarjalo 180 gasilcev s 60 vozili. Imeli tudi stalno pomoč dveh helikopterjev slovenske vojske za gašenje in helikopterja slovenske policije s termo kamero.

Zaradi škode ob požarih na Krasu bo vlada za pomoč prosila Solidarnostni sklad EU

Vlada je na današnji seji ministrstvu za obrambo odredila pripravo ocene škode požarov na Krasu. Po pripravi ocene bosta ministrstvi za obrambo in gospodarstvo za pomoč pri povrnitvi škode zaprosili Solidarnostni sklad EU. Obrambno ministrstvo pa mora do konca avgusta pripraviti spremembe zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Kot je po seji vlade pojasnil državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec, lahko Slovenija Solidarnostni sklad EU za pomoč zaprosi, če bo skupni znesek nastale škode v požarih na Krasu znašal vsaj 279 milijonov evrov. Pričakuje, da bo ocena škode pripravljena do sredine septembra. V primeru prejete pomoči, bodo sredstva po njegovih besedah namenjena popravilu infrastrukture.

»S tem kažemo, da bomo znotraj EU aktivirali vse možnosti, ki jih imamo,« je dejal. Ob tem je spomnil, da je Slovenija sklad za pomoč doslej zaprosila štirikrat - trikrat zaradi škode po poplavah in enkrat zaradi škode po žledu. Zneski pomoči so se gibali med 7,5 in 18 milijonov evrov.

Ob tem je vlada po njegovih besedah ministrstvu za obrambo naložila tudi, da do konca avgusta pripravi spremembe zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami in predlog predloži vladi, ki ga bo potem po nujnem postopku vložila v DZ.

Kot je napovedal, bodo s spremembami zakonov rešili vprašanje nagrad prostovoljcem, gasilcem in vsem drugim, ki so bili aktivirani ob požarih na Krasu. Pomoč bo mogoče koristiti pod določenimi pogoji, osnovni pogoj pa bo aktiviran državni načrt za večje požare v naravnem okolju.

Prejšnji petek je sicer vlada iz sredstev proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij prostovoljnim gasilcem in drugim prostovoljcem, ki sodelujejo pri gašenju požarov na Krasu, zagotovila prejem finančnega nadomestila. Nadomestilo znaša 63 evrov za gasilce in prostovoljce, ki pri gašenju sodelujejo do osem ur na dan, in 94,50 evra za tiste, ki pri gašenju sodelujejo več kot osem ur na dan.

Člani vlade so se danes seznanili z delnim poročilom o intervenciji ob požarih na goriškem Krasu. Po grobih ocenah Zavoda za gozdove znaša skupna površina vseh treh požarov, ki zajema območja Klaričev, Kostanjevice na Krasu in Lokvice na slovenski strani, okoli 3500 hektarjev, od tega okoli 2700 hektarjev gozda.

Ministrstvu za obrambo je vlada naložila, da do 15. septembra pripravi končno poročilo o intervenciji ter v sodelovanju s pristojnimi ministrstvi in strokovnjaki s področja gasilstva predloge ukrepov za izboljšanje zmogljivosti za opazovanje, hitrejše odzivanje in gašenje požarov v naravnem okolju.