Vožnja za učbenike. Tako so strokovnjaki iz ostalih reprezentanc ocenili vožnjo slovenskih kanuistov Benjamina Savška, Luka Božiča in Anžeta Berčiča na poti do zlate kolajne med ekipami prvi dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Augsburgu. Slovenski trojici je čoln dobro stekel od prvih vrat, vseskozi je vozila usklajeno in napadalno. Ritem vožnji je dajal Savšek in v bogato zbirko kolajn dodal odličje, ki mu je še manjkalo.

»Ponosen sem, da smo se tako dobro ujeli. To je bila šolska vožnja, čoln je lepo tekel, mi smo ga samo poganjali,« je povedal 35-letni kapetan Benjamin Savšek, ki je pokazal veliko uigranost z Luko Božičem. »Ob prihodu v cilj smo vedeli, da smo nalogo opravili dobro. Francozi so bili v prvem delu proge hitrejši od nas, a odločilen je bil srednji del, ki nam je uspel odlično,« je dodal Luka Božič. Kanuisti so na naslov ekipnega svetovnega prvaka čakali kar 29 let, potem ko so bili leta 1993 v Mezzani zlati Jože Vidmar, Boštjan Žitnik in Simon Hočevar. »Potem ko smo večkrat napadali naslov svetovnega prvaka in mu bili že nekajkrat blizu, je bil skrajni čas, da smo ga osvojili. Zlata kolajna je povsem zaslužena,« je izpostavil Anže Berčič.

Eva Terčelj je sodelovala pri vseh treh ekipnih kolajnah

Kajakašice Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar so si privozile srebrno kolajno, prehitele so jih le Nemke. To je tretja moštvena kolajna za žensko kajakaško vrsto po bronu v Tacnu 2010 in Pragi 2013. Prvi vseh treh je sodelovala Eva Terčelj. »Ne delam razlik med kolajnami. Vsake sem enako vesela. Verjamem, da ni bila zadnja. Vse tri smo bile hitre in ko se dobro uskladimo, smo na stopničkah,« je povedala 30-letna Eva Terčelj. Slovenke so na tekmi ponovile tekočo vožnjo brez napak in kazni, kakršno so pokazale že na treningu. »Terčeljeva in Hočevarjeva sta mi zelo olajšali delo. Bile smo uigrane in nismo imele nobenih težav, zato se po progi nismo mučile,« je dodala Ajda Novak, ki je bila članica bronaste ekipe že v Pragi 2013. Najbolj nasmejana je bila Eva Alina Hočevar, ki je osvojila prvo kolajno v članski konkurenci na velikih tekmovanjih. »Ko smo priveslale v cilj, smo čutile, da bo nastop dovolj za kolajno. Nemke so nas prehitele, ker so imele na specifični progi prednost domačega tekmovališča. Dobile smo potrditev, da smo dobro pripravljene. Kolajna nam je dala energijo za nastope med posameznicami,« je razlagala Eva Alina Hočevar, ki je kajakaške gene podedovala po očetu Simonu, evropskemu prvaku med kanuisti leta 1996 prav na progi v Augsburgu.

Martin Srabotnik s preluknjanim čolnom

Kanuistke Alja Kozorog, Lea Novak in Hočevarjeva so za las ostale brez kolajne na četrtem mestu, saj so za bronasto Veliko Britanijo zaostale osem desetink sekunde. Kajakaši so osvojili predzadnje, 28. mesto, s 110 sekundami kazni, potem ko si je Martin Srabotnik v zgornjem delu proge poškodoval čoln. Peter Kauzer, Vid Kuder Marušič in Srabotnik so prehiteli le Ukrajino. »Martin je v prvi protitočnih vratih najprej zadel bando, nato vrata, za konec pa je vanj trčil še Vid in mu preluknjal čoln. Dobro, da se ni potopil in je sploh prišel do cilja,« je opisal dogajanje Peter Kauzer, ki optimistično čaka tekmo posameznikov, saj mu proga zelo ustreza. Jutri bodo kvalifikacije kajakašev in kajakašic.