»Pričakujemo, da bo sporazum začel delovati v prihodnjih dneh in se pripravljamo, da se bo izvoz žita pričel ta teden,« je na novinarski konferenci povedal minister za infrastrukturo in vodja ukrajinske delegacije na pogovorih v Istanbulu Oleksandr Kubrakov.

Opozoril je, da je glavna ovira za ponovno vzpostavitev izvoza žita nevarnost ruskega bombardiranja in pri tem pozval Turčijo in Združene narode, naj zagotovijo varnost ukrajinskih konvojev. »Če stranke ne bodo zagotovile varnosti, sporazum ne bo deloval,« je poudaril.

Rusija in Ukrajina sta v petek v Istanbulu podpisali sporazum o izvozu žita iz Črnega morja. V soboto, le dan po podpisu dogovora, pa je pristanišče v Odesi pretreslo več eksplozij. Kijev je za raketiranje obtožil Moskvo, Rusija pa je po navedbah Turčije odgovornost zanikala in sporočila, da napad ne bi smel vplivati na dogovor.

Izvoz žita sicer ovirajo tudi številne mine, ki so jih postavile ukrajinske sile za zaščito pred ruskimi napadi. Po ministrovih besedah bo razminiranje potekalo le v koridorju, ki je potreben za izvoz, konvoje, ki bodo poleg žita prevažali tudi gnojila, pa bodo spremljale ukrajinske ladje, je še dodal.

Namestnik ministra za infrastrukturo Jurij Vaskov je medtem povedal, da bo kot prvo pristanišče za izvoz začelo obratovati jugozahodno pristanišče Čornomorsk, nato pa tudi pristanišče Odesa na jugu in pristanišče Pivdeni na jugozahodu Ukrajine.