Slovenska rekorderka Anita Horvat je zadnji dan svetovnega prvenstva v atletiki v Eugenu ZDA v finalu teka na 800 m zasedla sedmo mesto in drugič v karieri tekla pod dvema minutama (1:59,83). »Za menoj je izjemno prvenstvo. Iz teka v tek sem stopnjevala formo in tudi presenečenja. Zelo sem vesela. Pred prvenstvom bi bila zadovoljna s polfinalom, nastopila pa sem zelo, zelo nad pričakovanji,« je po nastopu za STA povedala Anita Horvat. Po prvem krogu finala je bila peta, potem pa se ni več mogla kosati s tekmicami, ki so izjemno pospešile za najhitrejši tek leta na dva stadionska kroga. »Po prvem krogu sem si hotela izboriti čim boljši položaj. Potem smo se zapletle, v tem boju sem dobila tudi rane na nogi. Bilo je kar kaotično in še težje zame,« je dodala Horvatova. Njen tek je bil zadnji slovenski nastop na stadionu Hayword Field, kar polovica izmed desetčlanske ekipe pa se je uvrstila v finale.

Nigerijka Tobi Amusan je osvojila zlato na 100 m ovire, pred tem pa polfinalu dosegla svetovni rekord 12,12 sekunde in za osem stotink izboljšala prejšnji najboljši dosežek (12,20). V finalu je bila še hitrejša (12,06), vendar je bil veter premočan (+2,5 m/s) za svetovni rekord. »Moj edini cilj je bil, da osvojim zlato kolajno. Verjela sem v svoje sposobnosti, ampak svetovnega rekorda na tem tekmovanju nisem pričakovala,« je povedala Tobi Amusan.

Šved Armand Duplantis je v skoku s palico izboljšal svoj svetovni rekord na 6,21 metra. Zlat je bil že, ko je preskočil 6,06 metra, nato je letvico postavil na 6,21 metra ter jo preskočil v drugem poskusu. Za centimeter je izboljšal svoj svetovni rekord, ki ga je dosegel 7. marca za naslov dvoranskega svetovnega prvaka v Beogradu. »Izjemno! Ne smem se pritoževati, vendar o svetovnem rekordu nisem razmišljal. Ponavadi je vedno nekje zadaj v mojih mislih, tokrat ni bil. Edino, kar sem si želel, je bila zlata kolajna, ki mi je še manjkala v zbirki. Danes so se mi vse karte pokrile,« je po svojem petem svetovnem rekordu in tretjem letos dejal Armand Duplantis.