Gre za prvo izvedbo ženske preizkušnje v okviru organizacije ASO, ki skrbi za moško različico dirke, zaradi česar so poznavalci že pred startom preizkušnjo označili kot največjo in zgodovinsko.

Začela se bo pred Eifflovim stolpom v Parizu, kolesarke pa v prvi etapi čaka sprinterska tekma po Elizejskih poljanah (81,7 km). Začela se bo ob 13.40 in končala pred začetkom zadnje etape moške različice, prva favoritinja v sprintu pa je Nizozemka Lorena Wiebes (Team DSM).

Ženske bodo morale premagati osem etap, po prvi in drugi ravninski sledijo tri razgibane etape na poti proti Vogezom, kjer bo prišlo do odločitve o skupni zmagovalki.

Predvsem zadnji dve etapi prihodnji konec tedna sta kraljevski. V sedmi bodo morale kolesarke premagati tri zahtevne vzpone, v zadnji, osmi, pa se bodo podale na Super Planche des Belles Filles, kjer je v sedmi etapi moške različice slavil prav slovenski as Tadej Pogačar.

Prva favoritinja za skupno zmago je Nizozemka Annemiek van Vleuten (Movistar), ki je prepričljivo slavila že na italijanski dirki Giro Rosa. Prve izzivalke bodo bržčas Italijanki Marta Cavalli (FDJ-Suez) in Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo) ter Nizozemka Demi Vollering (SD Worx). Domačini upajo na presenečenje Juliette Labous (Team DSM).

Tudi v ekipah Slovenk stavijo na močni adutinji. Državna prvakinja v vožnji na čas, Žigartova, bo skušala pomagati Američanki Kristen Faulkner, medtem ko bosta Bujakova in Pintarjeva pomočnici Španki Mavi Garcia in Italijanki Marti Bastianelli.

Dirka po Franciji je sicer nekoč že imela žensko različico, a nikoli v tako medijsko izpostavljeni obliki. Prva izvedba sega v leto 1955, ko je slavila Britanka Millie Robinson, nato pa je sledila skoraj 30-letna luknja ter kasneje številne transformacije dirke, ki pa nikoli niso dosegle želene odmevnosti.

Tokratna prva izvedba Tour de France Femmes pa bi utegnila dokončno učvrstiti postavljene temelje ženskega kolesarstva, so prepričani organizatorji.