Ana Roš, ki je Slovenijo postavila na gastronomski zemljevid, ko je bila leta 2017 izbrana za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu, je kuharski samouk in se osredotoča na zapleteno pripravljene sveže testenine in jedi s sestavinami, pridelanimi v krogu nekaj kilometrov okoli Hiše Franko, med drugim pišejo na spletni strani lestvice Najboljših 50 restavracij na svetu.

Na vrhu lestvice je restavracija Geranium, v prvi deseterici ji sledijo Central iz perujske prestolnice Lima, Disfrutar iz španske Barcelone, Diverxo iz španske prestolnice Madrid, Pujol iz mehiške prestolnice Ciudad de Mexico, Asador Etxebarri iz španskega mesta Atxondo, A Casa do Porco iz Sao Paula v Braziliji, Lido 84 iz kraja Gardone Riviera ob Gardskem jezeru v Italiji, Quintonil iz Ciudada de Mexico in Le Calandre iz kraja Rubano pri Padovi v Italiji.

Lanske zmagovalke, restavracije Noma iz Koebenhavna, letos ni na lestvici ne najboljših 50 ne najboljših 100, kjer tudi ni nobene druge restavracije iz Slovenije.

Lestvica, ki jo sestavljajo od leta 2002, pri ocenjevanju pa je letos sodelovalo 1080 kulinaričnih strokovnjakov, »odraža raznolikost svetovne kulinarične krajine« pravijo organizatorji. Podelitev letošnjih nagrad je bila ta teden v Londonu.