Osemnajsta etapa je bila še zadnja priložnost, če ne pride do nepričakovanih situacij, za najboljše kolesarje 109. dirke po Franciji, da se med seboj udarijo mož na moža. Več kot 4000 višinskih metrov in trije izjemno zahtevni vzponi, vsi v zadnjem delu etape. Po številnih parametrih najtežja etapa letošnje dirke. Danec Jonas Vingegaard se tudi danes ni zlomil. Še več. Z izjemno ekipno pomočjo je še enkrat strl Tadeja Pogačarja in prednost v skupnem seštevku povečal na neulovljive tri minute in 26 sekund. »Čakajo me še tri etape. Toura še ni konec,« odločno odgovarja mirni Danec, ki si želi ostati zbran do samega konca.

Pogačar si nima česa očitati

En spuščen obrok v 11. etapi s ciljem na prelaz Granon, ki je povzročil, da je slovenski kolesarski as Tadej Pogačar v petih kilometrih izgubil tri minute, je bil dovolj za odločitev letošnjega Toura. Od trenutka, ko si je danski kolesar ekipe Jumbo-Visma nadel rumeno majico vodilnega, ni več pokazal trenutka slabosti, in tako je bilo tudi danes. »Napadal bom pred zadnjim vzponom,« je svojo taktiko pred začetkom odločilne etape letošnjega Toura razkril Tadej Pogačar. Pravi ognjemet napadov je sprožil na vzponu Col de Spandelles. S številnimi skoki je poskušal narediti razliko do vodilnega kolesarja v skupnem seštevku. V eni najostrejših bitk v zadnjih letih sta kolesarja dokazala, da sta za razred ali dva boljša od ostalih tekmecev na dirki. A Danec je vedno našel odgovor na napade Slovenca in ujel stik z zadkom njegovega kolesa.

Ko ni šlo z napadi ob vožnji navzgor, je Pogi poskušal tudi na zelo zahtevnem spustu. Danec bi skoraj storil napako, a je padec preprečil z izjemnim manevrom. 23-letniku iz Klanca pri Komendi se stiku z asfaltom ni uspelo izogniti. Ker se prvi kolesar sveta ni resneje poškodoval, je skoraj že novi kralj Toura pokazal še izjemno športno plat. Na tekmeca je počakal v zmanjšanem ritmu. Športna poteza, ki je padla na plodna tla, kar med vožnjo pa se mu je zahvalil tudi Pogačar.

Col de Spandelles je tako ob svojem prvem gostiteljstvu najboljših kolesarjev na svetu pokazal, da si še večkrat zasluži umestitev na traso. Da bi klanec postal mitski, vsaj v slovenskih športnih zgodbah, pa je manjkal veliki preobrat. A Vingegaard je bil za to enostavno premočan. »Poskušal sem vse, toda Vingegaard je bil s pomočjo svojih moštvenih kolegov premočan. Storil sem vse, kar je bilo v moji moči, a je bilo premalo. Nimam si česa očitati,« je v cilju poraz športno priznal tudi Pogačar, ki se bo moral zadovoljiti s tem, da bo v Parizu tretjič poziral v beli majici najboljšega mladega kolesarja.

Izjemni prizori

Po spustu s Col de Spandellesa je sledil še veliko bolj znan vzpon ekstra kategorije na Hautacam (13,6 km, 7,8 %). Pogačar in Vingegaard z ostrim tempom nista popuščala in sta se preselila na čelo dirke, kjer je bil kot ubežnik še en član Jumbo-Visme. Če verjamete ali ne, na najtežji etapi Toura je v ospredju vozil najboljši sprinter, Belgijec Wout van Aert. Ravno ko so na čelu skupaj vozili kolesarji v zeleni, beli in rumeni majici, je s pospeševanjem Van Aert Pogačarju zadal zadnji udarec. Dvakratni branilec zmage je odkimal z glavo, Jonas Vingegaard pa se je odpeljal novi etapni zmagi naproti, saj je popustil tudi Belgijec.

»To je bila izredno težka etapa, najbolj vesel sem bil, ko se je končala. Neverjetno. Zjutraj sem ženi in hčeri rekel, da bom poskušal zmagati zanju, in uspelo mi je,« je zmagovalec 18. etape razlagal v cilju in izdal, od kod mu dodatna moč. Ob velikem uspehu ni pozabil pohvaliti moštvenih kolegov, ki so zanj opravili res izjemno delo. »Kuss in Van Aert sta bila fantastična. A ne samo onadva. Vsi. Brez njih mi ne bi uspelo,« tudi potem ko ima zmago na Touru praktično že v rokah, ostaja skromen Danec.

Kolesarje na poti do Pariza jutri najprej čaka ravninska etapa, v soboto je na sporedu kronometer in nato še parada šampionov v nedeljo. Kljub slabim izkušnjam nizozemskega moštva je prednost več kot treh minut dovolj velika, da Danec že lahko da šampanjec na hladno. Po številnih neuspelih poskusih, v zadnjih letih je zmago neuspešno napadal Primož Roglič, bo to prva zmaga na Touru za nizozemsko moštvo.