Alžirski predsednik Abdelmadjid Tebboune je v ponedeljek gostil italijanskega kolega Maria Draghija, s katerim je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapečatil dogovor o 25-letnem sodelovanju, ki bo Rimu zagotavljal »znatne količine zemeljskega plina«.

Dogovor glede plina predvideva, da ga bodo v tem času načrpali za milijardo 159-litrskih sodov naftnega ekvivalenta, je sporočil Sonatrach.

Pogodbo so partnerji sklenili skladno z alžirskim zakonom o ogljikovodikih iz leta 2019, ki dovoljuje črpanje ob sodelovanju s tujimi partnerji. To je sicer povzročilo buren odziv v alžirski opoziciji in proteste zaradi domnevne razprodaje naravnih virov.

Glede na vire iz alžirske vlade bo severnoafriška država v naslednjih dneh povečala obseg izvoza plina v Italijo za štiri milijarde kubičnih metrov.

Italija večino zemeljskega plina uvaža, pri čemer so ga v preteklosti 45 odstotkov prejemali iz Rusije. V zadnjih mesecih pa je Rim zaradi sankcij Zahoda proti Rusiji v luči njihove agresije na Ukrajino in posledično višjih cen energije vse bolj pogledoval proti Alžiriji, drugi največji dobaviteljici plina.

Alžirija je največja afriška izvoznica nafte, ki po navedbah AFP Evropi zagotavlja okoli 11 odstotkov vsega porabljenega zemeljskega plina.