Po grobi oceni se je požar, ki je v nedeljo dopoldne zagorel na območju med Renškim vrhom in naseljem Temnica, razbesnel na dobrih 390 hektarjih, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko. Ponoči se je nekaj časa širil proti vasi Lokvica, a ga je gasilcem uspelo ustaviti kakšnega pol kilometra, preden bi jo dosegel. Po zadnjih informacijah vodje intervencije Simona Vendramina je požar pod nadzorom, a je na požarišču še vedno več kot 400 gasilcev iz več gasilskih regij s celotnega zahodnega in osrednjega dela države. Na voljo imajo 120 vozil, tudi danes pa imajo pomoč iz zraka – dva helikopterja Slovenske vojske, dva civilne zaščite sosednje Furlanije Julijske Krajine ter še en policijski helikopter. »Burja se sicer umirja, a je do končnega cilja še daleč,« so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko. Zjutraj so namreč še opozarjali, da zaradi burje na posameznih delih grozijo vnovični izbruhi.

Številne eksplozije

Več kot 300 gasilcev se je z ognjem borilo tudi ponoči, ko pomoči iz zraka niso imeli. V nedeljo čez dan so jim namreč pomagali štirje helikopterji - dva slovenska in dva italijanska, ter hrvaško letalo canadair. Glavna naloga nočnega dela je bila obramba vasi Lokvice ter bližnjega zaselka Segeti, kar jim je tudi uspelo. Po informacijah regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko je bila požariščna linija dolga približno štiri kilometre.

»Sicer pa požar spremljajo tudi detonacije neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne, kar delo gasilcem še kako otežuje. Potrebna je velika previdnost oziroma primerna razdalja od žarišča požara. Sploh popoldan in zvečer, ko so se začeli pregrevati tudi večji kalibri neeksplodiranih sredstev kalibra 100 in 150 mm,« je včeraj opozoril poveljnik državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič. Med požarom je bilo slišati številne eksplozije, pirotehniki so zato nadzorovali gašenje, v veliko pomoč pa je bilo predvsem gašenje iz zraka. Pripadnika enote za varstvo pred neeksplodiranimi sredstvi sta z delom začela v nedeljo dopoldne. Čez dan sta na varno odstranila tri topovske granate italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne v skupini masi okoli 20 kilogramov, je razvidno iz poročila Uprave RS za zaščito in reševanje.

Iskanje vzroka požara v domeni policije

Iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko so sporočili še, da je iskanje vzroka za požar v domeni policije. Pred nekaj dnevi je že gorelo v neposredni bližini, ob državni cesti Miren-Opatje selo pri Lokvici, vendar so požar uspešno pogasili ob pomoči dveh helikopterjev. Gorelo je na težko dostopnem terenu na območju med petimi in šestimi hektari.