Na kolesarski dirki po Franciji 14. in 15. etapa po pričakovanjih nista prinesli nikakršnih sprememb v skupnem seštevku. Sta pa bili veliko bolj dramatični od vseh predvidevanj. Moralni zmagovalec vikenda je predvsem Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki znova nekoliko bolj aromatično vonja rumeno majico vodilnega na Touru.

Roglič dokončno kapituliral

Še pred drugim in hkrati zadnjim prostim dnem na 109. dirki po Franciji je bilo dokončno jasno, da drugi kolesar sveta Primož Roglič tudi v letu 2022 ne bo uresničil svojih kolesarskih sanj. Nekdanjemu smučarskemu skakalcu se tako sveti gral kolesarstva izmika že tretje leto zapored. Po tem, ko je pred dvema letoma veliko zmago izgubil predzadnji dan po slavnem kronometru na Planche des Belles Filles, je lani dirko zaradi hudega padca zaključil že v prvem tednu. Obakrat je za tem slavil na dirki po Španiji in letos se je ljubljenec slovenskih navijačev, ki je na dirko vnovič prišel odlično pripravljen, tekmovanja lotil nekoliko drugače. »Zdaj uradno začenjam priprave na dirko po Španiji,« je na predstavitvi ekip v Köbenhavnu dejal Primož Roglič. Takrat je njegova izjava požela ogromno smeha in jasno je bilo, da se je šalil.

A le štirinajst etap kasneje so njegove besede zvenele že veliko bolj resno. Slovenski kolesarski as je letos na dirki po Franciji črn dan doživel v peti etapi, ko je še drugo leto zapored grdo padel. Še enkrat več je pokazal, da gre za izjemnega borca. Kljub izpahnjeni rami se je pobral in nadaljeval z dirko, a je mesto kapetana v nizozemski ekipi Jumbo-Visma prevzel Jonas Vingegaard. Danec je sicer Rogličev dober prijatelj, saj kolesarja veliko časa preživita skupaj tudi izven svojega delovnega razmerja.

Hude bolečine v rami in hrbtu 32-letnega aktualnega olimpijskega prvaka v kronometru niso strle, tudi degradacija položaja v ekipi ne. Še enkrat več je pokazal svojo šampionsko srce in se je odlično odzval tudi v novi vlogi pomočnika. V 11. etapi s ciljem na vzponu Granon je odigral ključno vlogo, ko je Jumbo-Visma prvič v karieri strla odpor žilavega Tadeja Pogačarja. Krono je pobral Rogličev danski prijatelj, ki je z več kot dvema minutama prednosti oblekel rumeno majico. A Zasavec je še vedno vztrajal. Na odstop je prvič namignil v soboto, ko je v začetku etape ob močnem vetru zaostal za glavnino. Mimo njega se je na motorju pripeljal leteči reporter športne televizije Eurosport, ki ga je vprašal po počutju. »Priprave na Vuelto, kajne?,« mu je še vedno v smehu, a tokrat že veliko bolj resno kot v Köbenhavnu, dejal Roglič. Naslednje jutro so njegove besede dobile končni epilog.

»Da bi se poškodbe čim hitreje zacelile, smo se odločili, da na 15. etapi ne bom startal. Ponosen sem na svoj prispevek k trenutnemu stanju v skupnem seštevku in verjamem, da bo ekipa uresničila naše ambicije v boju za rumeno in zeleno majico. Hvala vsem za veliko podporo,« je dejal 32-letni Zasavec, ki se je tako še drugo leto zapored predčasno poslovil od dirke po Franciji.

Pogačar: Pireneji bodo še zelo zanimivi

Še preden je trikratni zmagovalec Vuelte dokončno odstopil, pa je novo dozo samozavesti prejel dvakratni zmagovalec Toura Tadej Pogačar. 23-letni kolesar iz Klanca pri Komendi v 14. etapi sicer ni mogel odščipniti nobene sekunde vodilnemu kolesarju dirke, a je po nekaj dneh strašanske premoči Jumbo-Visme le zaznal njihovo slabost. Na zadnjem klancu, ki je bil precej kratek, je Vingegaard ostal brez pomočnikov.

»To je bila etapa, ki je razkrila veliko,« je o sobotnem dogajanju povedal Tadej Pogačar. »Nekaj stvari moram obdržati zase. Ekipa Jumbo-Visma je porabila veliko. Vidi se, koliko je kdo močan, in to mi daje motivacijo,« ni točno razkril Pogi, kaj je opazil. »Pireneji bodo zanimivi,« je kar bruhal optimizem iz njega, podporo pa je dobil tudi iz svojega spremljevalnega vozila. »Dolga je še do Pariza. Zavedamo se, da je Jonas v odlični formi in da bo treba res napadati in izkoristiti vsako priložnost. Vsako etapo ima lahko kdo od favoritov slab dan,« je stanje na dirki komentiral športni direktor UAE Andrej Hauptman.

Samozavestne besede so očitno močno vplivale tudi na psihično stanje nizozemskega moštva, ki se danes ni soočilo le s težavo odstopa Primoža Rogliča. Na cesti sta se jima nato pripetila še dva padca. Eden se je končal usodno za še enega super pomočnika v gorah Stevena Kruijswijka. Razmerje moči tako med ekipama UAE in Jumbo-Visma znaša 6:6, za nameček pa je v drugem padcu asfalt občutil tudi mož v rumenem, ki pa se je brez težav hitro vrnil v glavnino. Vseeno je bil to jasen znak nervoze. »Sam sem kar zadovoljen s formo, ampak kot vidim, je tudi Jonas zelo dober. Težko bo pridobiti čas nazaj, ampak boril se bom vsako etapo. Različne vrste napadov imam v mislih že nekaj dni, ampak jutri je najbolj pomembno, da se spočijem,« je po etapi še povedal Pogi, ki je znova spomnil tudi na neizprosno vročino. Temperatura se je danes dvignila tudi prek 38 stopinj Celzija.

Ob vsem dogajanju v moštvih vodilnih ekip na Touru sta vikendaški etapi zaznamovala še Michael Matthews in Jasper Philipsen. Avstralec je v soboto dobil etapo po uspešni samostojni vožnji iz bega in je v dobro voljo spravil tudi ekipnega sotekmovalca Luko Mezgeca. Avstralec je svojo četrto etapno zmago na Tourih lovil pet let, v vmesnem obdobju pa je bil kar petkrat drugi. »To je zgodba moje kariere, v kateri je bilo ogromno vzponov in padcev,« je bil po 39. zmagi kariere vesel Michael Matthews. Philipsen je dobil ciljni sprint glavnine. Danes imajo kolesarji na sporedu nov prost dan, jutri pa se začenjajo odločilni boji v Pirenejih.