Največ pozornosti posvečate razvoju novih tehnologij, ki se uporabljajo za spodbujanje kognitivne rasti. Katere tehnike raziskujete?

Drži, zadnja leta se posvečam razvoju dveh tehnik za spodbujanje človeškega potenciala. Prva je neurofeedback, kjer s pomočjo moderne tehnologije uporabnikom omogočimo vpogled v delovanje lastnih miselnih procesov. S privlačnim vizualnim prikazom teh procesov lahko uporabnik v resničnem času opazuje delovanje lastnih možganov in tako trenira sposobnosti fokusa, nadzora misli in samomotivacije. Druga tehnika je transkranialna magnetna stimulacija, kjer usposobljeni strokovnjak uporabi moč magnetnega valovanja za prebuditev in spodbuditev spečih nevronskih povezav.

Kaj pa potrebujemo v vsakdanjem življenju, da smo učinkovoti in zdravi, v ravnovesju?

Ključno je spanje. Kadar se odrečemo spanju v imenu dela, delamo v pomanjakanju počitka, torej delamo drugače. Manj optimalno. Druga zakonitost je pravilna in redna prehrana. Na naši kliniki zagovarjamo pravilo 80-20, torej le 20 % priboljškov. Tretji korak pa je zavedanja lastnega počutja. Če vodimo podjetje oziroma upravljamo odgovorno funkcijo, bomo težko našli čas, da bomo sploh prepoznali lastno depresijo. Četro pravilo pa je, odkriti stvari, ki jih resnično ljubimo. Ko najdemo svojo smisel, imamo največji možen pospešek za vzpostavitev lastnega ravnotežja.

Kako deluje vaša klinika?

Čeravno smo v Španiji, k nam prihaja 95 % pacientov iz ostalih delov sveta. Pri nas ostanejo vsaj 10 dni. Sprejememo zgolj sto gostov hkrati, čeravno imamo na voljo kar 6000 kvadratnih metrov. Arhiktektura je posvečena finim detajlom, naši strokovnjaki pa uporabljajo t.i. 360 stopinsko metodo, kar pomeni, da se poslužujemo edinstvene kombinacije najrazličnejših tehnik - od lepotnih tretmajev, tradicionalne kitajske medicie, možganske fotomodulacije, meirmo možganska valovanja, psihologije, welnesa - vse je dostopno na enem mestu, združeno, da sprosti najboljše v vas. Združujemo vzhod in zahod. K nam prihajajo ljudje s težavami kot sta depresija in aksioznost, želja bo boljših sposobnostih kognicije, krize srednjh let.

Včasih pride pacient in potoži, da ga zapušča spomin. Pogosto težava sploh ni spomin, ampak notranje trenje med tem, kaj dela in kaj želi. Običajno gre za intimne, osebne reči, ne toliko tehnični del spomina. Sprememba v našem počutju, odravlja vse vrste na videz telesnih težav.

Kaj svetujete?

Vsekakor meditacijo - pozor: vsi smo je sposobni, in spanje. Pri slednjem je pomembno, da spimo dovolj (7-8 ur), pa tudi, da spimo med temnim delom dneva. Spalni ritem moramo uravnovesiti z ritmom svetlobe. Vsaj uro in pol pred spanjem ne glejmo v ekrane. Hormon mladosti t.j. melatonin, ki pomaga, da zaspimo in je nujen za dobro uravnan bioritem, se namreč zniža, kadar smo izpostavljeni modri svetlobi ponoči. Ter morda najpomembnejše - bodite odgovorni. Če želite dolgo živeti v dobri kondiciji, je skrb za sebe ključna. Telo je vaš tempelj.