Mednarodni denarni sklad je najnovejše opozorilo objavil le nekaj mesecev po tistem, ko je že oklestil napoved gospodarske rasti za letošnje in prihodnje leto. Med glavnimi tveganji je vojna v Ukrajini, ki se je začela ravno v času, ko je svet začel okrevati po pandemiji covida-19.

IMF bo še poslabšal napoved gospodarske rasti za letošnje in prihodnje leto, je zapisala Kristalina Georgieva tik pred srečanjem finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank G20, ki bo potekalo v petek in soboto na Baliju.

Leto 2023 bo še težje

»Leto 2022 bo zelo težko, prihodnje leto pa verjetno še težje z veliko možnostjo recesije,« je opozorila direktorica sklada Kristalina Georgieva. Najnovejšo napoved svetovne gospodarske rasti bo IMF objavil ta mesec. V zadnji napovedi iz aprila so svetovnemu gospodarstvu za letos napovedali 3,6-odstotno rast. »Že takrat smo opozorili, da napoved zaradi potencialnih tveganj lahko znižamo. Ta tveganja so se od takrat uresničila, številne krize po svetu so se le še poglobile,« je poudarila.

Napoved sicer po njenih besedah ostaja »izredno negotova«, je pa jasno, da bodo najbolj prizadeti najrevnejši. »Zaradi cen energentov in hrane se povečujejo tveganja socialne nestabilnosti,« je dodala. Skupino G20 je pred zasedanjem pozvala h koordinirani mednarodni akciji, v okviru katere bodo bogatejše države pomagale revnejšim. »Večina svetovnih gospodarstev je zaradi finančnih pritiskov popolnoma odrezana od mednarodnih trgov,« je dejala Georgieva in še poudarila, da se mora mednarodna skupnost odzvati klicu na pomoč.