Za triindvajsetletno Kazahstanko, sicer rojeno v Moskvi, je to največji uspeh v karieri in prvi naslov na enem od štirih največjih turnirjev na svetu. Za nagrado je prejela 2,3 milijona evrov, glede na to, da letošnji turnir v Wimbledonu zaradi neudeležbe ruskih in beloruskih športnikov ne šteje za točke WTA, pa bo ostala na 23. mestu svetovne računalniške lestvice.

Vojne naj bo čim prej konec

Ribakina se ni mogla izogniti vprašanjem, ali obsoja rusko vojno in dejanja ruskega predsednika Vladimirja Putina.

»Ljudje so verjeli vame. Kazahstan me je tako zelo podpiral. Tudi danes je bilo toliko podpore, videla sem kazahstanske zastave. Ne vem, kako naj odgovorim na ta vprašanja,« je dejala.

Na vprašanje o vojni v Ukrajini na začetku turnirja je dejala, da želi, »da bi bilo vojne čim prej konec«.

Rusinja, ki ima stalno prebivališče v Moskvi, je kazahstansko državljanstvo vzela leta 2018 zaradi boljše finančne podpore.

»Za Kazahstan igram že zelo, zelo dolgo. Zastopam državo na velikih turnirjih, na olimpijskih igrah, ko so se mi uresničile sanje,« je dejala Ribakina.

Rusi jo imajo za svojo

Na vprašanje, ali se boji, da bi lahko njeno zmago v Rusiji politično izkoristili, je odgovorila: »Ne vem, kaj se bo zgodilo. Vedno bodo kakšne novice, a glede tega ne morem narediti ničesar.«

Ribakina je za zmago prejela tudi čestitke iz Rusije. »Sijajno! Bravo, Ribakina! Osvojili smo turnir v Wimbledonu,« je za ruski časnik Sport-Express povedal Šamil Tarpiščev, vodja ruske teniške zveze.

»Veliko smo prispevali k njenemu razvoju. Ali obstajajo kakšne zamere, ker je zamenjala potni list? Ne. To je šport. Vsak si izbere svojo pot,« je še dejal Tarpiščev.

Šele tretja zmaga turnirska v karieri

To je šele tretja turnirska zmaga Ribakinove v karieri. Obe prejšnji je slavila pred pandemijo in obe na turnirjih serije WTA 250 - Bukarešta 2019 in Hobart 2020.

Jabeurjeva, sicer druga igralka na svetu, je zapravila priložnost, da bi postala prva Arabka in prva predstavnica Afrike z naslovom grand slam.Hkrati je Ribakina, ki je osvojila prvi grand slam za Kazahstan, prekinila njeno serijo enajstih zmag na travi - pred Wimbledonom je osvojila turnir v Berlinu, in ji zadala šele deseti poraz v 2022. S 36 zmagami v sezoni je Ons Jabeur druga najuspešnejša igralka leta; zaostaja le za vodilno tenisačico sveta Igo Swiatek.

Jabeurjeva ostaja pri treh turnirskih zmagah v karieri - lani je zmagala v Birminghamu, letos pa je osvojila Madrid in Berlin. Za poraz v finalu je prejela dober milijon evrov.

Pred finalom zelo nervozna

Po zmagi je povedala, da so to zanjo povsem novi občutki. »Čeprav sem svoj cilj izpolnila, sem bila pred finalom zelo nervozna. Tudi v prvem nizu se nisem mogla sprostiti. Šele ob pomoči publike sem premagala tremo in začela igrati tako, kot znam,« je povedala Ribakina.

»Nimam besed, s katerimi bi opisala to srečo. Zahvala gre vsem, ki so verjeli vame. V prvi vrsti staršem, ki žal niso mogli prisostvovati finalu,« je dodala.

Kljub porazu je bila z bučnim aplavzom nagrajena tudi štiri leta starejša Ons Jabeur, ki je priznala, da je bila tekmica v finalu boljša in da je zasluženo zmagala. »Seveda sem žalostna, a se hkrati zavedam, da sem z uvrstitvijo v finale naredila veliko stvar za vse moje sodržavljane in vse Arabke, ki so videle, da se da s pogumom in voljo daleč priti,« je povedala Tunizijka.