Prodajo družbenega omrežja Musku je upravni odbor Twitterja potrdil in glavni izvršni direktor Parag Agrawal vztraja, da se posel izpelje. Muskov odvetnik Mike Ringler je medtem v pismu Twitterju sporočil, da je Musk skorja dva meseca zahteval podatke za oceno, koliko profilov na Twitterju je lažnih. Twitter mu podatkov ni dal, čeprav je Musk vztrajal, da je to nujno za izvedbo prevzema.

Predsednik upravnega odbora Twitterja Bret Taylor je odgovoril, da so zavezani dokončanju transakcije po ceni in pod pogoji, ki so bili dogovorjeni.

»V ta namen nameravamo sprožiti pravni postopek in prepričani smo, da bomo zmagali na sodišču v državi Delaware,« je sporočil Taylor. Delaware gosti številna podjetja zaradi nižjih davkov in spori se potem pogosto rešujejo tam. Tam ima sedež tudi Twitter.

Muskovo sprenevedanje

V petek so se delnice Twitterja pocenile za pet odstotkov na 36,81 dolarja, kar je krepko pod ceno, ki jo je bil pripravljen plačati Musk. Delnice Tesle so medtem narasle za 2,5 odstotka na 752,29 dolarja. Po zaprtju borz in po objavi Muskovega pisma se je trend pri obeh nadaljeval.

Twitter je v četrtek novinarjem pojasnil, da vsak dan povprečno odstrani po milijon lažnih profilov. Twitter sicer komaj sledi tovrstnim profilom, ki se odpirajo po tekočem traku, kar počne z izbiranjem naključnih vzorcev po več tisoč profilov in preverjanjem IP naslovov, telefonskih številk in vedenja uporabnikov, da ugotovi ali gre za ljudi ali robotsko vodene profile (bote).

Musk je kot namen prevzema Twitterja, omenjal prizadevanje za večjo svobodo izražanja, a to lahko, kot je zatrjeval, stori le, če se znebijo lažnih profilov. Sam je sicer dejal, da bo za to poskrbel, ko prevzame Twitter, zdaj pa to uporablja kot izgovor, da se odpove poslu. Po drugi strani Twitter Musku ni dal vseh zahtevanih internih podatkov, ki jih sicer redno daje nekaterim velikim strankam. Število teh botov je po mnenju analitikov veliko večje, kot priznava Twitter.

Nekateri analitiki menijo, da se Musk z odpovedjo poslu spet vede bizarno, saj da je od začetka vedel za problem z boti. Bolj realistična je ocena, da je poslabšanje gospodarske klime v Muskovem žepu pustilo veliko luknjo. Konec marca, ko se je lotil prevzema, je bila vrednost delnic njegovega najpomembnejšega podjetja Tesla prek 1000 dolarjev. Danes je vrednost tesline delnice le še okoli 752 dolarjev. Konec maja je vrednost padla celo na 628 dolarjev. Padec za tretjino vrednosti ni mačji kašelj in Musk je verjetno moral spremeniti svoje finančne načrte.

Ameriške liberalce novica veseli

Musk je z napovedjo nakupa Twitterja javnost razburil v marcu.. Aprila je razkril, da je največji delničar Twitterja, podjetje pa mu je ponudilo položaj v upravnem odboru. Musk tega ni sprejel in napovedal odkup večinskega deleža po ceni 54,20 dolarja za delnico. Za financiranje nakupa je prodal za 8,5 milijarde dolarjev svojih delnic Tesle in našel še sedem milijard dolarjev od drugih investitorjev.

Liberalna Amerika je bila zaradi strahu po popolni odsotnosti moderiranja vsebin in razmahu sovražnega govora na družbenem omrežju proti in Musk je bil deležen številnih kritik. Med drugim zaradi napovedi, da bo na Twitter vrnil Donalda Trumpa. Bivšega predsednika ZDA je družbeno omrežje črtalo po tistem, ko je spodbujal podpornike k napadu na poslopje kongresa 6. januarja lani. Musk je kritike ameriškim liberalcem zameril in izjavil, da ne mara več demokratov ter da bo odslej volil republikance.

Ameriške liberalne skupine in organizacije v petek niso skrivale navdušenja nad propadom posla. »Ne glede na to, kaj govori Musk, posel ni propadel zaradi lažnih računov. Propadel je zaradi njegovega muhastega vedenja, sprejemanja ekstremizma in slabih poslovnih odločitev,« je sporočil predsednik neprofitne organizacije Media Matters Angelo Carusone.