Vse od predstavitve trase 109. kolesarske dirke po Franciji so si slovenski ljubitelji kolesarstva v svojem koledarju podčrtali datum 8. julij 2022. Sedma etapa je imela za zgodovino slovenskega kolesarstva poseben zaključek. Sloviti vzpon na Planche des Belles Filles. Planota, ki se je v slovenski kolektivni spomin vtisnila pred dvema letoma. Tedaj je Primož Roglič (Jumbo-Visma) na dirki po Franciji vozil zgodovinski zmagi za Slovenijo naproti. Edini teoretični izzivalec je bil mlajši rojak Tadej Pogačar (UAE Emirates). Mladeniču s Klanca pri Komendi je uspel sanjski kronometer in predzadnji dan 107. izvedbe legendarne dirke je rojaku »ukradel« rumeno majico ter sam postal nacionalni junak številka ena. Oba kolesarja sta bila tudi ob ponovnem snidenju na Planoti lepih deklet znova glavna akterja dogajanja, srečnejši pa znova Pogačar, ki si ji le še polepšal spomine na zanj tako srečen kraj.

Pogačar: Tukajšnjo zmago sem načrtoval od predstavitve trase

»Na ta kraj me vežejo pomembni spomini. Danes so tukaj moji starši in moja zaročenka,« je Tadej Pogačar že pred etapo zatrdil, da se Planche des Belles Filles ni vtisnil le v spomine navijačev, ampak tudi njega samega. Pred etapo se je pohvalil tudi s posebnimi kolesarskimi čevlji, ki si jih je nadel za poseben dan, a takrat še ni razkril njihovega pomena.

Čeprav je napad v sedmi etapi načrtoval vse od razkritja trase letošnjega Toura, je bila ta veliko bolj stresna, kot je sam načrtoval. Dan mu je skoraj zagrenil ubežnik Lennard Kämnna (Bora-Hansgrohe), ki se je letos že izkazal z etapno zmago iz bega na Giru ob vzponu na Etno. Na Touru si je za svoj podvig izbral napačno etapo, čeprav je imel za zadnji kilometer še 40 sekund prednosti. A takrat se je cesta postavila pokonci, najstrmejši del klanca je kazal tudi 24-odstotni naklon, Tadej Pogačar pa je stopil na pedala iz zavetrja Rafala Majke. Izjemni poljski pomočnik je potrdil odlično pripravljenost, ki jo je kazal že na dirki po Sloveniji, in je svojega kapetana pripeljal v odličen položaj za želeno zmago.

Dvakratni zmagovalec Toura je praktično v nekaj obratih Nemca spravil v viden položaj, a ubežnik se še ni dal. Takrat pa je protiudar sprožil Pogačarjev prvi izzivalec Jonas Vingegaard, ki se je vozil odlično skupaj s svojim klubskim prijateljem Primožem Rogličem. Danec je s skokom prehitel Pogačarja in Kämnno, a številka ena svetovnega kolesarstva načrtovane zmage ni hotel izpustiti iz rok. V zadnjih metrih je Pogi iz sebe iztisnil zadnje atome moči in še enkrat prehitel Vingegaarda, ki je postal nesporni vodja čebel. »Ta etapa je bila v mojih mislih že dlje časa, pravzaprav vse odkar so razkrili traso. To je bil zame velik cilj,« je bil po drugi zaporedni zmagi razumljivo zopet nasmejan Tadej Pogačar, ki je nato razkril še več simbolike v petkovi etapi. »Bilo je zelo zahtevno, še posebno v zadnjem delu, ko je napadel Jonas, ki je bil zelo močan. Toda moja ekipa je delala ves dan, zato sem si rekel, da moram pritiskati do ciljne črte. Tu sta bili tudi moja zaročenka Urška in družina. Obenem smo danes ustanovili tudi fundacijo za raziskave o rakavih obolenjih, zaradi česar sem dirkal s posebnimi kolesarskimi čevlji. Tudi zato sem zelo vesel in ponosen na zmago na Planche des Belles Filles,« je po svoji 42. zmagi kariere še povedal volk s Klanca pri Komendi.

Roglič se ne predaja

Čeprav so bile vse oči po novi fantastični predstavi uprte v Tadeja Pogačarja, ne gre spregledati tudi nove izjemne vožnje Primoža Rogliča. Ljubljenec slovenskih navijačev znova dokazuje, za kako velikega borca gre. Kljub grdemu padcu v peti etapi stiska zobe in se bori. V petek je prišel celo do izjemnega tretjega mesta z zgolj dvanajstimi sekundami zaostanka za rojakom Pogačarjem. »Rama je stabilna, še vedno pa je prisotnih veliko bolečin. Tukaj nisem zato, da bi tarnal. Boril se bom,« je svoje borbeno srce še enkrat predstavil zasavski junak. Nekdanji smučarski skakalec se vztrajno vzpenja v skupnem seštevku, kjer je že na 13. mestu. Ne moti ga niti, da je prvi kapetan sedaj postal njegov prijatelj Jonas Vingegaard.

»Mislim, da sem lahko zadovoljen, ampak na koncu je Pogačar prišel mimo mene v zadnjih 20 metrih in nisem imel več odgovora. Tesno je bilo, a moram biti zadovoljen. Upam, da se bo izkazalo, da sem boljši na daljših vzponih, no, vsaj upam lahko na to. Noge so bile res dobre,« je po drugem mestu povedal Danec. Z izbranimi besedami pa je o prvem konkurentu spregovoril tudi Pogačar. »Trenutno je eden najmočnejših hribolazcev, morda celo najboljši na svetu. Poleg tega zelo dobro dirka in ima okoli sebe odlično moštvo.«

Pogačar bo moral za ubranitev rumene majice vodilnega do prvega prostega dne letošnjega Toura (pretekli ponedeljek je bil uradni dan za transfer) odbiti napade vseh konkurentov še na dveh zahtevnih etapah. Danes kolesarje čaka hribovita etapa, ki se konča s ciljnim vzponom, jutri pa je na sporedu nova gorska etapa, ko bodo nekateri kapetani poskušali z novimi napadi na prvega kolesarja sveta, da pridobijo nekaj izgubljenih sekund. Teh si je Tadej Pogačar v primerjavi s konkurenti priboril že za več kot pol minute.