Pred dobrim mesecem se je na zveznem kazenskem sodišču v Bellinzoni v Švici začelo sojenje 86-letnemu Blatterju in 67-letnemu Platiniju, ki ju je obtožnica bremenila nepoštenih poslovnih praks, zlorabe položaja in ponarejanja listin. Že takrat je bilo napovedano, da bo izrek sodbe 8. julija, kar se je v petek tudi zgodilo. Če bi bila Švicar in Francoz spoznana za kriva, bi jima grozilo do pet let zaporne kazni in visoka denarna kazen, a ju je sodišče oprostilo vseh obtožb. Zavrnilo je zahtevo tožilstva za pogojno kazen leta in osmih mesecev zapora za vsakega, Blatter in Platini pa sta že ves čas sojenja trdila, da sta nedolžna, čemur je v petek pritrdilo tudi zvezno kazensko sodišče in dolgotrajna saga je končno dobila epilog.

Plačilni rok je bil prekoračen

Vse skupaj se je začelo leta 2011, ko je Fifa nakazala Platiniju dva milijona švicarskih frankov (okoli 1,6 milijona evrov) za domnevne svetovalne storitve med letoma 1998 in 2002. Takrat je nekdanji francoski nogometaš in reprezentant sklenil pogodbo za okoli 300.000 švicarskih frankov letno, a je bilo plačilo izvedeno šele osem let pozneje, januarja 2011. Švicarsko sodišče je trdilo, da je bilo plačilo izvedeno brez pravne podlage, tožilci pa so kar sedem let preiskovali sporni primer. Med drugim je ugotovilo, da je Platini pred enajstimi leti predložil Fifi domnevno fiktivni račun za še vedno obstoječo terjatev za svetovalno delo, ko pa je bil ta podpisan, je mednarodna zveza njegov zahtevek (vključno s prispevki za socialno varnost) tudi poplačala iz svoje blagajne, Francoz pa trdi, da je »plačal tudi davke za nakazani znesek v kraju svojega stalnega bivališča v Švici«. Oba obtožena sta ves čas trdila, da sta se ustno dogovorila za letno denarno nadomestilo, ki je takrat presegalo Fifine finančne okvirje, zato je bil preostali znesek plačan z (večletno) zamudo. A švicarski zakoni pri tovrstnih plačilih zagovarjajo petletni rok, ki pa je bil v tem primeru občutno prekoračen.

Prvi je na zatožno klop v Bellinzoni sedel Blatter in se zagovarjal pred senatom treh sodnikov, potem ko je bilo uvodno zaslišanje zaradi njegovega slabega zdravstvenega stanja (posledica operacije srca decembra 2020) preloženo za nekaj dni. »Ne počutim se dobro. Imam bolečine v prsih in težave z dihanjem, zato nisem sposoben odgovarjati na vprašanja sodnikov,« je takrat sprva dejal Sepp Blatter, ki je na sodišče prišel v spremstvu hčerke Corinne. Med sodnim postopkom (potekal je v nemščini, za Platinija pa so priskrbeli prevod v francoščino) je Blatter večkrat trdil, da je bil Platini »vreden milijona švicarskih frankov letno« in da mu ni jasno, zakaj ju sodišče želi prikazati kot goljufa. Po Švicarjevem pričanju se je oglasil tudi Michel Platini: »To, kar je Fifa tedaj naredila svojemu predsedniku in meni, je škandalozno. Označili so me za osebo, ki ponareja račune in pere denar. A glavni cilj je bil, da bi mi tedaj onemogočili naskok na mesto predsednika Fife.«

Oba sta dobila prepoved

Blatter je bil leta 2015 prisiljen odstopiti s položaja predsednika Fife (na njenem čelu je bil od 1998), njeno vodilno telo mu je zaradi številnih grehov za osem let prepovedalo delovanje v nogometu, Fifin etični komite pa mu jo je nato podaljšal do leta 2023. Tudi njegov »kompanjon« Platini, ki je bil med januarjem 2007 in decembrom 2015 predsednik Uefe, je pred sedmimi leti dobil osemletno prepoved delovanja v nogometu, a jo je etična komisija Fife nato skrajšala na šest. Razkritje švicarskega sodišča je pred leti sledilo aretacijam zaradi korupcije na predvečer Blatterjeve vnovične izvolitve za četrti mandat predsednika Fife maja 2015. Nekaj dni kasneje je napovedal, da bo odstopil s položaja, štiri mesece zatem pa je švicarsko tožilstvo začelo preiskovati domnevne nečednosti posla med njim in Platinijem. A ju je šele novembra lani, potem ko je Fifa pred petimi leti predala kar 1300 strani svojih dokumentov, obtožilo goljufije in ostalih nečednih poslov.

Med letošnjim sodnim procesom je švicarsko tožilstvo za Blatterja in Platinija zahtevalo po 18-mesečno pogojno zaporno kazen (za slednjega tudi 2,16 milijona denarne kazni), njuna odvetnika pa seveda oprostitev. »Vedno sem trdil, da je moja vest kristalno čista. Seveda nihče ni popoln, a tudi moje 44-letno delo v Fifi je potrdilo mojo nedolžnost in poštenost,« je po izreku sodbe dejal Blatter. »Nevtralno sodišče je končno ugotovilo, da kaznivo dejanje ni bilo storjeno. Moja stranka je zaradi tega popolnoma oproščena in olajšana,« je dejal Platinijev odvetnik Dominic Nellen, njegov klient, ki za sodno gonjo krivi zdajšnjega Fifinega predsednika Giannija Infantina, pa je dodal: »Po sedmih letih laži in manipulacij je resnica vendarle prišla na plano. Gre za krivce, ki se med sojenjem seveda niso pojavili. A bodite brez skrbi: naj računajo name, da jih bom našel in privedel pred roko pravice. Moj boj je boj proti nepravici.« x