Ons Jabeur je danes spisala nov list teniške zgodovine. Kot prva Afričanka se je uvrstila v finale teniškega turnirja največje četverice, potem ko je bila v slabih dveh urah s 6:2, 3:6, 6:1 boljša od nepostavljene igralke Tatjane Maria. »Ponosna in počaščena sem, da pred vami stoji Tunizijka. Želela bi si, da bi teniški igralci iz Afrike pogosteje dosegali vrhunske rezultate v našem športu. V Wimbledonu sem opazila nekaj najmlajših z naše celine. Naj vztrajajo in si želijo igrati na osrednjem wimbledonskem stadionu,« se je svojega največjega uspeha veselila Ons Jabeur. Tunizijka se je poklonila tudi tekmici, saj ji ni jasno, kako se lahko športnica z dvema otrokoma uvrsti v polfinale Wimbledona. Znano pa je, da sta Tunizijka in Nemka zelo dobri prijateljici, kot pravi Tatjana Maria, kar družinski.

Za presenečenje je v drugem polfinalu poskrbela Elena Ribakina. Rusinja s kazahstanskim potnim listom je nadigrala nekdanjo zmagovalko Simono Halep in poskrbela, da bosta v finalu tekmovali igralki, ki še nikoli nista igrali za eno od najprestižnejših lovorik. »Psihološko sem bila odlično pripravljena, igrala sem zelo dobro, saj nisem imela veliko padcev v igri, ki me spremljajo večji del športne poti. Ponosna sem, da sem zdržala pritisk,« se je veselila Elena Ribakina in na vprašanje, kakšen dvoboj pričakuje v finalu, odgovorila: »Ons je zelo nepredvidljiva igralka, ki ves čas menja ritem. Pričakujem veliko rezanih žogic z bekendom, menjav tempa, skrajšanih žogic. Poznam pot do uspeha, ki je zelo zelo strma.«

Nepričakovani razplet

Vrhunec današnjega wimbledonskega sporeda, ko naj bi bila na osrednjem igrišču moška polfinala, naj bi bil dvoboj med Rafaelom Nadalom in Nickom Kyrgiosom. Avstralec je Španca presenetil v osmini finala pred osmimi leti, ko je kot najstnik dosegel eno svojih največjih zmag, ki v Londonu še odmeva. Tedaj je Kyrgios veljal za enega najobetavnejših teniških igralcev na svetu. Toda njegova pot ni bila zgolj športna. Vse bolj je začel polniti rumene medije. Zapletal se je v številne besedne dvoboje, predvsem z najboljšimi teniškimi igralci, najbolj v nos pa mu je vselej šel Novak Đoković.

Po omenjeni senzaciji Kyrgiosa sta se tekmeca pomerila še osemkrat, s 6:3 v zmagah pa je boljši Nadal, ki je dobil zadnje tri dvoboje. Današnji večer je preprečil deseti medsebojni dvoboj, saj je Rafael Nadal po številnih pregledih dvoboj predal. »Zapuščam turnir. Videli ste, da sem že v polfinalu igral z bolečino, danes pa je zdravniški pregled pokazal, da imam manjšo raztrganino na trebušni preponi,« je na žalost športnih navdušencev, ki so z nestrpnostjo pričakovali polfinalno poslastico, sporočil 36-letni Španec. Kyrgios je nadgradil svoj največji uspeh, potem ko se je v sredo prvič uvrstil v polfinale turnirja največje četverice. Kljub Nadalovi predaji ne gre prezreti dejstva, da so stavnice v vlogo favorita postavljale Kyrgiosa, ki je bil, čeprav je v napetih dvobojih v Londonu izgubil pet nizov, na travi bolj prepričljiv od Nadala.

Predaja Španca je preprečila možnost, da bi Rafael Nadal prvi po Rodu Laverju osvojil koledarski grand slam. Zmagovalec 22 turnirjev največje četverice je namreč letos dobil vseh 19 dvobojev, potem ko je osvojil OP Avstralije v Melbournu, OP Francije v Parizu in dobil pet dvobojev na OP Velike Britanije v Londonu. »V življenju so pomembnejše stvari od wimbledonskih zmag, ena od njih je gotovo zdravje,« poudarja Rafael Nadal.

Zanimiva pot Norrieja

Posledica predaje Rafaela Nadala je, da bo jutri na osrednjem igrišču le en polfinalni dvoboj (ob 14.30), in sicer med Novakom Đokovićem in Cameronom Norriejem. Srb je v četrtfinalu šele prvič letos dobil dvoboj v petih nizih, potem ko je proti Italijanu Janniku Sinnerju zaostajal že z 0:2 v nizih. Takšne vrnitve dajejo športnikom dodatno samozavest. Novak Đoković je za zdaj v Londonu pokazal največ med vsemi in bo velik favorit proti britanski moški številki 1. Dejstvo je, da bo publika še glasnejša pri navijanju za Britanca, a tega je Srb vajen, saj je imel v svoji karieri le redko občinstvo na svoji strani.

Britanci so v zadnjih dneh polni zgodb Camerona Norrieja, sina škotskega očeta in valižanske matere, ki se je rodil v Južni Afriki, odraščal na Novi Zelandiji, študiral pa v Združenih državah Amerike. V otroških letih je igral za Novo Zelandijo, ki ga ni najbolj podpirala, kot so se izrazili njegovi starši. Zato se je Norrie pri 17 letih odločil, da bo igral za Veliko Britanijo. V zadnjih dneh je Norrie veliko govoril o sebi in razkril marsikatero skrito podrobnost. Ena takšnih prigod je bila, da se je ključni trenutek v njegovi karieri zgodil v Austinu, kjer je študiral na teksaški krščanski univerzi. Ko še ni dopolnil 20 let, se je po popivanju s prijatelji odločil, da bo šel do partnerice z motorjem. Že po dvajsetih metrih je grdo padel in ves okrvavljen zapustil prizorišče. Takrat ga je trener stisnil v kot, odločil pa se je, da bo bolj profesionalen. Pred petimi leti je pri 22 letih doživel profesionalni debi ... in danes je polfinalist Wimbledona.

Ženske posamezno, polfinale: Jabeur (Tun, 2) – Maria (Nem) 6:2, 3:6, 6:1, Halep (Rom, 16) –​ Ribakina (Kaz, 17) 3:6, 3:6.