Po peti etapi kolesarske dirke po Franciji še ni mogoče kronati novega zmagovalca Toura, a dejstvo je, da je Tadej Pogačar (UAE Emirates) na današnji zahtevni etapi od Lilla do Arenberg Porte du Hainauta naredil pomemben korak k tretjemu zaporednemu slavju na francoski pentlji. Drugi slovenski šampion Primož Roglič (Jumbo-Visma) pa je po veliki nesreči v veliki meri potrdil besede strokovnjakov, ki so zatrjevali, da se na tej etapi dirke ne da dobiti, lahko pa se jo izgubi. Nesrečni 32-letnik je po padcu žal izkusil slednje, a tudi zanj dirka še ni povsem izgubljena.

Povsem črn dan za Jumbo-Vismo

Enajst zahtevnih kockastih odsekov je napovedovalo živčen dan v glavnini skozi celotno etapo. Čeprav je bilo na sporedu »zgolj« 157 kilometrov, trenutka za predah ni bilo. Ves čas je potekala »vojna« za pozicije v glavnini, da bi najboljši na zahtevne odseke severnega pekla prišli v čim boljšem položaju. »Prvi dve uri je bilo zelo stresno, boj za mesta, za položaj v skupini,« je o napornem začetku govoril tudi Tadej Pogačar.

Izjemni slovenski kolesarski as se po napornem začetku ni pustil zmesti. Še enkrat je pokazal, da je eden izmed tistih kolesarjev v karavani, ki so na kolesu najbolj spretni. Brez težav je premagoval vse kockaste odseke in ni utrpel nobene mehanične težave. Na koncu je izkoristil še izjemno formo in glavnim konkurentom ukradel nekaj sekund. V nasprotju s tem, kar je ekipa Jumbo-Visme delala pred dvema letoma, je 23-letnik napadel, ravno ko je imelo nizozemsko moštvo največ težav. »Nora etapa. Veliko se je dogajalo. Ekipa mi je veliko pomagala, vedno sem imel nekoga v pomoč pred odseki kock. Na koncu sem se počutil kar dobro. Ko je Stuyven napadel, sem se res dobro počutil. Sledil sem mu, pomagal sem mu vse do cilja. Na koncu sem pridobil nekaj sekund. Zelo sem zadovoljen,« je po koncu etape povedal Pogi.

Čeprav je dvakratni zmagovalec Toura naredil pomemben korak k tretjemu zaporednemu zmagoslavju, ima ravno v svojih največjih tekmecih zagotovilo, da se v kolesarstvu vse spremeni v enem samem dnevu oziroma v le nekaj kilometrih. Če se je Jumbo-Visma v torek izkazala z izjemno ekipno taktiko, je tokrat, sicer na račun obilice smole, povsem pogorela. Ob zaključku etape so bili lahko zelo veseli zaradi ubranjene rumene majice Wouta van Aerta in le nekaj sekund izgube Jonasa Vingegaarda proti Tadeju Pogačarju. Veliki osmoljenec pa je bil znova Primož Roglič, ki tudi letos izgublja boj z dirko po Franciji.