Na konstitutivni seji predsedstva Fisa so imenovali tudi štiri podpredsednike. To so postali Čeh Roman Kumpost, Japonec Aki Murasato, Italijan Flavio Roda in Finec Martti Uusitalo. Na nedavni skupščini v Milanu je bil švedski poslovnež Johan Eliasch izvoljen za predsednika zveze za polni mandat.

Novi glavni zakladnik mednarodne zveze pa bo poslej Slovenec Smrekar. Kot so ob tem za STA poudarili v slovenski smučarski zvezi, gre za zelo pomembno funkcijo. Po funkciji bo Smrekar član tudi izvršnega odbora predsedstva Fis in bo predsedoval komisiji za finance.

Doslej Slovenec še ni vodil finančnih zadev krovne mednarodne smučarske organizacije. Pred Smrekarjem je bil pokojni Janez Kocijančič član in nato podpredsednik Fisa. Smrekar je 26. maja na kongresu v Milanu za mesto člana v predsedstvu od 117 možnih prejel kar 113 glasov.

Poleg predsednika in štirih podpredsednikov Fisa je bil v izvršni odbor predsedstva organizacije imenovan še Avstralec Dean Gosper, ameriška smučarka prostega sloga na grbinah Hannah Kearney pa bo v predsedstvu predstavnica športnikov. Niklas Carlsson je bil imenovan za namestnika generalnega sekretarja federacije. Funkcijo generalnega sekretarja sicer opravlja Michel Vion, nekdanji svetovni alpski smučar, svetovni prvak v kombinaciji iz Schladminga leta 1982.

Člani novega predsedstva Fisa so odobrili tudi splošno 10-odstotno povečanje denarnih nagrad za vse tekme svetovnega pokala, moške in ženske, z začetkom s sezono 2022/23, so danes sporočili iz Fisa.

Ob tem so potrdili zavezo, po kateri tudi v poletni sezoni ostaja še naprej v veljavi prepoved sodelovanja ruskih in beloruskih športnikov na tekmovanjih pod okriljem Fis. Predsedstvo bo to temo znova odprlo jeseni, upoštevajoč razvoj razmer v Ukrajini. Tudi Mednarodna hokejska zveza (IIHF) bo ohranila sankcije v zvezi z rusko in belorusko zvezo, kljub temu da sta se obe pritožili na odločitev o prepovedi nastopanja na tekmovanjih pod okriljem IIHF. »Še naprej trdimo, da smo odločitev sprejeli zaradi skrbi za varnost in dobro počutje igralcev, osebja, uradnikov, medijev in gledalcev. Veseli smo, da se je upravni odbor zveze strinjal,« je dejal predsednik IIHF Luc Tardif. Tako IIHF kot Fis sta sankcije sprejeli 24. februarja.

Kar se tiče Fisa bo med poletjem ostala v veljavi prepoved uporabe voska, ki vsebuje fluor. Ko bodo zbrani vsi podatki o testiranju, se bo izvršni odbor predsedstva nato odločil o najboljšem pristopu za izvajanje prepovedi za prihajajočo sezono. Ukrepe v zvezi s tem bodo naredili v sodelovanju z Mednarodno biatlonsko zvezo.