Za kolesarji na letošnji dirki po Franciji je uspešna selitev v Francijo. Po uvodnih treh etapah na Danskem so včeraj prvič preizkusili francoske ceste povsem na severu države, ki so se takoj izkazale za veliko bolj zapletene kot tiste na Danskem. »Etapa je bila precej bolj stresna, kot so bile tiste na Danskem, saj so tukaj ceste veliko bolj specifične. Veliko več je cestnega pohištva: otoki, ležeči policaji in podobno,« je stanje na francoskih cestah slikovito opisal vedno analitični Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki včeraj ni bil v ospredju in je varčeval moči za današnjo etapo.

Roglič manjkal za ponovitev

Na zahtevne francoske ceste so se odlično pripravili v ekipi Jumbo-Visma. Nizozemsko moštvo je skrbno načrtovalo ekipni napad na etapno zmago, ki so ga izvedli deset kilometrov pred ciljem na zadnjem kratkem vzponu dneva. V nizozemskem moštvu so odlično razbili glavnino. Za trenutek je celo kazalo, da bi lahko ponovili uvodno etapo z letošnje dirke Pariz–Nica, ko so van Aert, Primož Roglič in Christophe Laporte v zadnjih kilometrih vozili ekipni kronometer in prišli do trojne zmage.

Za kaj takšnega je na vrhu vzpona Cap Blanc-Nez (dolžina 0,9 kilometra z naklonom 7,5 odstotka) povsem v ospredju manjkal zgolj slovenski as, ob kolesu van Aerta pa sta bila samo Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) in Adam Yates (Ineos Grenadiers). Danec v luči boja za skupni seštevek nato ni sledil napadu klubskega kapetana za hitre zaključke in je počakal na preostanek glavnine, Wout van Aert pa se je odpeljal zmagi naproti. »Nisem več hotel čakati in tvegati v sprintu glavnine. Bilo je očitno, da bomo z ekipo nekaj poskusili,« je široko nasmejani Wout van Aert potrdil, da je šlo za načrtovano akcijo.

Belgijec, ki letos meri na zeleno majico najboljšega sprinterja na Touru, si je s svojo sedmo etapno zmago na dirki po Franciji močno odprl vrata do tega uspeha. Čeprav so kolesarji opravili šele s štirimi etapami, ima van Aert že 71 točk prednosti pred prvim zasledovalcem v tej razvrstitvi. Hkrati se je 27-letnik z zmago še utrdil v skupnem seštevku francoske dirke. »Priložnost se je ponudila in smo jo izkoristili. Vedno se lahko pogovarjaš in razmišljaš, toda sama realizacija je nekaj povsem drugega. Ponovno je šlo vse super, neverjetno,« je bil zmage prijatelja vesel Primož Roglič, ki ni obžaloval zamujene priložnosti za morebiten še večji ekipni uspeh.

Tlakovci slovitega Pariz–Roubaixa

Včeraj ekipnemu napadu nizozemskega moštva ni mogel slediti niti prvi kolesar sveta Tadej Pogačar, ki v odločilnem trenutku ni bil najbolje postavljen v glavnini. Zanj se je dobro končalo, saj se je van Aert sam odpeljal proti zmagi, kapetani pa so v cilj prišli skupaj. Vseeno mladi zvezdnik v nobenem trenutku ni delal panike. »Bil sem malo preveč zadaj na začetku klanca. A sem nato do vrha vzpona prišel s kar veliko hitrostjo in sem prehitel veliko kolesarjev, tako da me ni preveč skrbelo za zaključek,« je odločilni trenutek etape komentiral Tadej Pogačar.

Prvi kolesar sveta pa je misli takoj usmeril v današnjo etapo, ki bo prvi vrhunec 109. francoske pentlje, saj bo ob njenem zaključku na sporedu enajst tlakovanih odsekov, ki so sicer najbolj znani po kolesarskem spomeniku Pariz–Roubaix. »To je kot ena klasika. Vsi bodo spet živčni, šlo bo na nož. Sam se bom potrudil po najboljših močeh. Upam, da ne bo večjih zapletov. Zapleti sicer bodo, a mislim, da sem kar dober na kockah,« je včeraj po etapi še o današnjem dnevu povedal Pogi.

Vse oči bodo danes uprte predvsem v Primoža Rogliča, ki pa dan tudi pričakuje samozavestno. »Kot ekipa komaj čakamo na to. Bomo videli, fantje so vsi dobro pripravljeni,« je povedal nekdanji smučarski skakalec, ki ob veliki prednosti van Aerta v boju za zeleno majico lahko pričakuje tudi njegovo izdatno pomoč. Belgijec je sicer ob Mateju Mohoriču eden prvih favoritov tudi na današnji etapi.