Nemogoče je z eno besedo opisati kaos v ljubljanskem prvoligašu, ki traja že vse od srede prejšnjega tedna in ki ga v četrtek čaka prvi uradni nastop v novi sezoni, prva tekma prvega kroga proti luksemburški ekipi Differdange. Namesto da bi bila prav to glavna tema pogovorov, je še vedno v ospredju menjava na trenerski klopi in odhod Roberta Prosinečkega. Z obeh strani je bilo precej obtoževanj, tudi nizkih udarcev, v nedeljo pa je v javnosti zaokrožilo ime novega trenerja, Alberta Riera. Pred njegovo uradno predstavitvijo je Delius razkril, da bo zeleno-bele res vodil 40-letni Španec, ki ima za sabo bogato igralsko kariero.

Če je njegova igralska kariera zelo bogata, saj je med drugim igral za Manchester City, Liverpool, Olympiacos in Galatasaray, je toliko bolj prazna njegova trenerska beležnica. Do prihoda v Olimpijo je bil od 19. januarja do 28. junija pomočnik rojaku Domenecu Torrentu v Galatasarayu, kjer je bil v obdobju od 12. avgusta 2020 do 30. junija 2021 tudi pomočnik slovitemu Fatihu Terimu. »Veseli me, da sem tukaj. Kot veste, je to moja prva izkušnja v vlogi glavnega trenerja, vendar sem se v zadnjih dveh sezonah učil od dveh vrhunskih trenerjev, pa tudi kot igralec sem sodeloval z izjemnimi trenerji in verjamem, da sem se od njih česa naučil. Želim si dobre volje na treningih, verjamem, da bomo srečna skupina in igralcem sem dejal, da od njih pričakujem, da bodo na treninge hodili dobre volje,« so bile prve besede novega trenerja Ljubljančanov, ki pozna slovenski nogomet, saj je svojo nogometno pot končal pred šestimi leti v Kopru, zanj je odigral le eno tekmo. Pred prihodom v Koper je nekaj tekem odigral tudi za Zavrč.

Dejal je, da pozna situacijo in da ne pričakuje, da ga bodo navijači vzljubili že prvi dan. Je pa Španec v ekipo vrnil Almedina Ziljkića. »Prav tako ne morem obljubiti, da bomo vse tekme dobili, saj trenerji nimamo čarobne palice, s katero bi takoj spremenili stvari. Obljubim pa lahko, da bomo delali profesionalno in s strastjo. Cilj je izboljšati vsakega igralca posebej in igrati najboljši nogomet v Sloveniji,« je še uspel povedati Riera, ki česa drugega niti ni mogel, kajti ko so bila na vrsti vprašanja, so za nekaj časa zadevo v svoje roke vzeli Green Dragons.

Zanimalo jih je, zakaj je klub namesto Prosinečkega, ki je bil med drugim odpuščen zaradi domnevnega kartanja do zgodnjih jutranjih ur, najel trenerja, ki je v preteklosti tudi sam imel težave z igro na srečo. Udinese ga je leta 2014, ne da bi zanj odigral eno samo tekmo, namreč odpustil. Ker ljubljanskih navijačev odgovori Deliusa niso zadovoljili, jih je kakšnih 20 obkolilo akterje novinarske konference, ob Deliusu in Rieri je bil na njej prisoten še podpredsednik kluba Christian Dollinger. Rieri so kar takoj pokazali vrata, na račun predsednika kluba izrekli nekaj krepkih besed, nato pa so zapustili prostor. Tudi ob nekaterih grožnjah.

Pred četrtkovo tekmo z Luksemburžani dovoljenja za tekmo upravne enote danes še ni bilo, prav tako se tudi še ni začela prodaja vstopnic. Navkljub novemu trenerju, ki z nastalo situacijo nima ničesar, pa v klubu še vedno vlada kaotično stanje. O tekmi z luksemburškimi amaterji bo tako več govora šele v sredo, v nadaljevanju današnje novinarske konference, ki je zašla v popolnoma druge vode, je bolj ali manj govoril le še Delius, ki je med drugim dejal, da po svoje razume navijače.

»Preteklih stvari ne moremo spremeniti. Moj predhodnik Milan Mandarić je naredil veliko dobrih stvari in tudi napak, ker so ga ljudje izkoriščali. Navijači slišijo samo svojo zgodbo, ob tem pa se spopadajo še s policijo. Vendar jim ničesar ne očitam. Na nekaterih področjih imajo celo prav, na drugih so zmanipulirani. V Ljubljano želimo vrniti privlačen, napadalni nogomet. To je cilj in naloga vseh nas, toda za to je potreben čas. Si pa novi trener takšnega sprejema ni zaslužil in se mu opravičujem za to. Zame je pomembno, da imamo trenerja in da Olimpijo pripeljemo v vrh,« je obljubil Delius, ki je razkril, da je bila Mustafi Nukiću ponujena nova triletna pogodba in da ga v klubu vidijo tudi po koncu njegove igralske kariere. Prav tako naj bi se Ljubljančanom pridružila še dva nova igralca. Vsaj takšna je obljuba prvega moža zeleno-belih.