Duol, ki izdeluje in montira napihljive hale za različne namene in je prisoten v več kot 70 državah po svetu, posluje uspešno. Podjetje, ki je bilo v preteklosti zaradi hitre rasti nominirano za regijsko gazelo, je tudi covidno leto preveslalo brez pretresov, pove v razgovoru za Gazelo direktor Dušan Olaj.

Razvili ste nove vrste balonskih hal – komu so namenjene?

V Duolu smo v preteklih petih letih skozi razvojno-raziskovalne skupine razvili, inovirali in patentirali nekaj revolucionarnih novosti v našem segmentu delovanja. To nam je omogočilo, da danes z napihljivimi halami lahko poslujemo tudi na področjih, kjer to prej ni bilo možno. Tu imam v mislih predvsem vesoljski program, ki pa ni samo Mars, ampak predvsem segment mobilnih postaj za zajem podatkov iz vesolja. V segmentu športa pa smo med prvimi na svetu razvili balonsko halo za pokrivanje igrišč za padel (šport, ki je kombinacija tenisa in skvoša - op.a.), ki so v tem trenutku svetovni hit. Trg zanje je cel svet, saj imamo reference v Evropi, Aziji in Ameriki.

Kakšno je trenutno povpraševanje po vaših produktih, kateri trgi najhitreje rastejo?

Povpraševanje je konstantno in nekih posebnosti ne beležimo. Glede na globalnost našega poslovanja in ker smo tržni vodja v našem segmentu, je rast na posameznih trgih predvsem odvisna od tega, koliko časa smo že na nekem trgu. Vsako odpiranje novega trga je zahtevno in potrebuje čas.

V koliko državah ste prisotni, kakšno je razmerje med športnimi in industrijskimi objekti, na katere nove trge merite?

V tem trenutku štejemo preko 70 držav sveta, kjer so ali v kratkem bodo stali naši objekti. Nov in zelo zahteven trg, ki smo ga odprli lani, je Severna Amerika, ki predstavlja izjemen izziv, saj je potreba po naših objektih tam velikanska. Razmerje med športnimi in industrijskimi objekti je 60 proti 40 in gre vedno bolj v korist specifičnih industrijskih balonskih hal, kjer so naši kupci velike logistične in predvsem naftne družbe.

Ali lahko izpostavite nekaj največjih oziroma prestižnih realiziranih projektov?

Vsekakor so to velike nogometne hale, kjer smo brez konkurence v svetovnem merilu. Zelo prestižni so tudi pokriti velodromi. V segmentu mobilnih postaj za zajem satelitskih podatkov sodelujemo z vsemi največjimi podjetji v Evropski uniji. V naftnem sektorju pa gre poudarek našim projektom v Afriki in na Bližnjem vzhodu.

Se je povpraševanje po covidu, ko ste beležili padec, stabiliziralo oziroma ali raste?

Ne glede na covid smo zrasli in povečali tako realizacijo kot tudi dobiček. Praktično nismo zgubili niti enega posla, le nekateri investitorji so iz previdnosti svoje projekte prestavili na kasnejši čas.

Ali opažate vpliv ukrajinske krize in ali na prodajo kaj vpliva ali bo vplivala energetska kriza?

Energetska draginja je naša velika prednost. Zaradi patentiranih rešitev izolativnosti naših hal, ki znatno zmanjšujejo porabo energentov, smo prva rešitev za marsikoga, ki ob nakupu ne gleda zgolj cene ampak porabo. Težko je oceniti, do kam bo kriza šla, smo pa stabilizirali nabavne verige in posledično smo izjemno konkurenčni z dobavnimi roki. Dodatno smo letos tudi investirali v novo proizvodno halo, ki bo končana do konca leta in s katero bomo podvojili proizvodne kapacitete in še dodatno skrajšali čas od podpisa pogodbe do postavitve naših objektov.

Ali imate težave z dobavami materialov?

Bile so določene težave, vendar so zdaj vse naše dobavne verige stabilne. V precejšni meri je to tudi naša politika iz preteklosti, ko smo za vsako komponento iskali ne zgolj dobaviteljev, ampak smo jih izbirali tudi regionalno oziroma kontinentalno. S tem smo v tej krizi ogromno prihranili, če omenim samo logistične stroške, ki so res izjemno narasli.

Kakšno je bilo poslovanje v preteklem letu v primerjavi z letom prej?

Kot srednje veliko podjetje smo v procesu revizije poslovnega izida in podatki bodo uradno objavljeni avgusta. Lahko zgolj povem, da smo krepko izboljšali bonitetno oceno ter tudi vse ostale kazalnike uspešnosti.

Kakšna so vaša pričakovanja za tekoče leto, imate že vse sklenjene posle?

V tem trenutku smo na lanski letni ravni, ob dejstvu, da se sezona šele začenja. So pa napovedi nehvaležne, saj gre v našem poslu za investicijsko dobrino, ki se lahko v trenutku prevesi v naslednje leto in vpliva na letošnji rezultat.

Imate morda ponudbe za nakup, pred časom so se za vas zanimali Kitajci?

Kitajci so umolknili, smo pa v zadnjem mesecu dobili namig iz Srednjega vzhoda. Čakamo bolj konkreten predlog.

Kakšno je trenutno stanje z vesoljskim programom? Ali se na tem področju kaj dogaja ali stagnira zaradi situacije v svetu?

Razvijamo svoj del programa, imamo doktoranda na študiju v Londonu na univerzi, ki je nas partner pri programu habitatov za Mars. Je pa zaradi situacije z Rusijo program zastal. Treba je vedeti, da gre pri vesoljskih programih za mednarodne in interdisciplinarne projekte, kjer znanje in predvsem finance združuje več držav. Tu bo časovnica osvajanja Marsa in gradnje nove vesoljske postaje verjetno podaljšana za nedoločen čas.