Za odpoved "elfa" na letošnjem mundialu, ki bo na sporedu med 21. novembrom in 18. decembrom, se je se izreklo kar 48 odstotkov anketirancev. Osemindvajset odstotkov vprašanih oseb je za nastop Nemčije na jesenskem zaključnem turnirju, 24 odstotkov vprašanih pa nima svojega mnenja glede nastopa izbrancev nemškega selektorja Hansija Flicka v Katarju.

Predsednik nemške nogometne zveze (DFB) Bernd Neuendorf in nemška ministrica za notranje zadeve Nancy Faeser nameravata pred začetkom svetovnega prvenstva odpotovati v Katar, o teh vprašanjih bo v ponedeljek razpravljal tudi parlamentarni odbor v nemškem bundestagu.

Katar je bil v preteklosti ostro kritiziran zaradi sistematičnega kršenja človekovih pravic in izkoriščanja delavcev ter številnih smrtnih primerov na deloviščih.

Tamkajšnja vlada vse očitke mednarodne javnosti odločno zanika, prav tako obtožbe o kršenju človekovih pravic istospolno usmerjenih oseb. Po besedah katarskega emirja Tamima bin Hamada Al Thanija so na svetovno prvenstvo dobrodošle vse osebe, ne glede na njihovo spolno usmerjenost. Nemčija se bo v skupinskem delu svetovnega prvenstva pomerila z Japonsko, Španijo in Kostariko.