Od Hrvaške do Hrvaške. Ko je zlati slovenski kapetan Goran Dragić nazadnje v reprezentančnem dresu igral pred domačimi navijači, je bilo to 24. avgusta 2017 pred evropskim prvenstvom. Danes 36-letni Ljubljančan se je takrat v ganljivem zapisu poslovil, saj je po prvenstvu stare celine napovedal upokojitev od izbrane vrste. Zanimivo, da je bil takrat prav tako nasprotnik Hrvaška, ki jo je Slovenija mukoma porazila s 74:73. Drugo Dragićevo slovo od slovenskih navijačev je skoraj pet let kasneje prav tako prišlo proti Hrvaški, le da je bila tekma tokrat precej bolj pomembna, saj je štela za kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Tudi tokrat je bil razplet uspešen, saj je četa selektorja Aleksandra Sekulića južne sosede odpihnila in si že zagotovila napredovanje. Zadnja tekma prvega dela kvalifikacij še vedno aktualne evropske prvake čaka v nedeljo, ko bodo ob 17. uri gostovali na Švedskem.

O tem, kako močno je košarkarska in športna javnost pričakovala vnovičen nastop Luke Dončića v slovenskem dresu, ne priča zgolj to, da so navijači dvorano v Stožicah dodobra napolnili že uro pred pričetkom tekme, temveč tudi, da sta Košarkarska zveza Slovenije in Evropska košarkarska zveza Fiba Europe prejeli kar 94 prošenj za medijske akreditacije. Ob slovenskih in hrvaških, ki so prevladovale, so prišle tudi iz Grčije, Slovaške... in celo Portorika. Po spektakularni predstavitvi so Stožice dobesedno gorele, kaj več pa takšna asa, kot sta starejši Dragić in Dončić ne potrebujeta, da se maksimalno motivirata. Slovenija se je od uvodnega sodnikovega meta razletela po parketu in med tretjo ter deveto minuto naredila delni izid kar 20:0.

Blestela sta prav Goran Dragić in Dončić, ki sta hrvaške košarkarje spravljala v obup. Zvezdnik Dallasa si je privoščil predvsem Anteja Žižića, saj mu je večkrat zabrusil nekaj krepkih, po eni izmed uspešnih »pick and roll« akcij pa gostujoči klopi pokazal, naj ga potegne iz igre, češ da se ne more enakovredno kosati z njimi. Selektor Sekulić si je lahko že pred koncem prve četrtine privoščil, da je na klop posedel vseh pet članov začetne peterke (brata Dragić, Dončić, Tobey, Murić), Bojan Bogdanović in soigralci pa so delovali, kot da sploh dobro ne dojemajo dogajanja okoli sebe. Slovenija je že do 13. minute nasprotniku nasula 42 točk in povedla za kar 27. Takrat so se Hrvati vendarle prebudili, Sloveniji pa se je kar pričakovano nekoliko zaustavilo v napadu. Na krilih Maria Hezonje je moštvo selektorja Damirja Mulaomerovića malce stopilo zaostanek, tako pa je na svoj račun prišlo tudi okoli 500 navijačev gostov. A predvsem Dončić je z nekaj lepimi asistencami poskrbel, da je prednost Slovenije ob polčasu še vedno znašala visokih 19 točk.

Tudi v drugi polčas so Dončić in soigralci vstopili zavzeto, zato je gostom začelo zmanjkovati časa za morebiten preobrat. Postajali so vse bolj živčni in posegali tudi po kakšnem grobem vložku. Predvsem pa je bil na robu z živci Bojan Bogdanović, ki je po eni izmed neuspešnih akcij jezo stresel nad sodnika in ga odrinil ter dobil tehnično napako, bržkone pa bi si zaslužil kar izključitev. Po košu Gregorja Hrovata pred zvokom sirene za konec tretje četrtine je prednost Slovenije znašala 25, s tem pa je bil zmagovalec odločen. Stožice so se po koncu poklonile zlatemu kapetanu Dragiću, ki je na zadnji domači tekmi znova pokazal vse svoje mojstrstvo. "Vsa leta sem dal v državnem dresu vse od sebe. Slovenski grb mi je vselej pomenil največ v življenju. Hrvate nismo smeli podcenjevati, saj imajo vrhunske posameznike. Držali smo se načrta ter igrali hitro in atraktivno košarko," je po svojem zadnjem nastopu pred slovenskimi navijači povedal Goran Dragić.

Kvalifikacije za SP, prvi del, skupina C, druga tekma 5. kroga: Finska – Švedska 85:69, vrstni red: Finska 4-1, Slovenija 3-2, Švedska 2-3, Hrvaška 1-4.