Gobe so kratko malo – orjaške plesni. Bi pomislili, da je čudovita lisička v daljnem sorodu s kvasom v vašem najljubšem pivu ali sveži žemlji? Kadar ugriznete v košček plemenitega francoskega sira, denimo pravega kamamberja ali celo gorgonzole – se vam ni nikdar zazdelo, da ima okus nekako po gobah? Jasno, saj je tak sir pokrit ali prežet s plemenito plesnijo, ki je seveda v sorodu z gobami. In kot so nekatere gobe užitne, druge pa strupene, velja tudi za plesni. Plemenita plesen na siru je kot jurček, okusna in užitna, tista zelena, ki se zaredi na pozabljenem kosu poceni sira, pa je kot mušnica – strupena. Plemenita plesen je seveda tudi penicilin v antibiotikih …

No, raje se posvetimo lisičkam, gobam, ki zaradi prijetnega edinstvenega okusa sodijo med najbolj cenjene. So ene redkih gob, ki so precej bogate z vitaminom C in tudi z vitaminom D. Lahko jih jemo surove, sicer pa so v kuhinji vsestransko uporabne. Kdor želi njihov okus karseda čist, jih bo samo rahlo popražil na oljčnem olju ali maslu, jih rahlo osolil in ponudil s popečenim kruhom, kot to radi počno Francozi. Priljubljene so tudi z jajci – na mešanici masla in oljčnega olja svetlo popražimo nekaj mlade čebule ali šalotke, dodamo očiščene lisičke, jajca umešamo in primešamo malo smetane, soli in popra ter z njimi zalijemo pražene lisičke. Premešamo, da jajca zakrknejo, a ostanejo sočna, jih posujemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo s svežim ali hrustljavo popečenim kruhom. Ljubitelji jedi na žlico iz lisičk, krompirja, paradižnika in čebule skuhajo imeniten golaž. Pri tem je treba paziti le, da paradižnik (ali mezga) pride v lonec nazadnje, sicer bo krompir ostal trd. Imenitna jed za ta letni čas so lisičke s pečenim mladim krompirjem. V sezoni stročjega fižola, torej zdaj, se k lisičkam nadvse poda tudi ta. Lisičke se seveda odlično podajo k vsem vrstam mesa, izvrstno pa se ujamejo tudi z ribami. Na jugu Italije lisičke popražijo ter podušijo s česnom in paradižnikom, nato pa ponudijo kot predjed ali prikuho, celo tudi kot omako za testenine. In kaj boste iz njih pripravili vi, ko se vam bodo znašle v rokah?