Boštjan Pečar, sadjar in pridelovalec ciderja: Jabolčnik ni več ničvredna pijača
Jabolčnik oziroma cider, kot je dandanes moderno reči slovenski tradicionalni pijači, je še ena od mnogih dobrot, ki so v letih utonile v pozabo, danes pa ponovno pridobivajo veljavo. Boštjan in Maja Pečar, brat in sestra iz Prešnice, vasice blizu Kozine na robu Brkinov, sta se lotila pridelave jabolčnika na nov način, s tem da upoštevata tradicijo ob bolj sofisticiranem procesu pridelave in nadaljnje predelave jabolk. Svoj cider prodajata na trgu pod blagovno znamko Malner, kar je domače ime za Pečarjevo družinsko kmetijo v Prešnici.
Boštjan in Maja Pečar, pridelovalca jabolk in ciderja Foto: Luka Cjuha
Jabolčnik oziroma jabolčno vino se je nekoč pilo praktično povsod po Sloveniji. Tudi tam, kjer so imeli vinsko trto, potem pa je pridelava praktično povsem ponikni...
Avtorica Tanja Lesničar Pučko v kolumni z zgornjim naslovom (Dnevnik, 17. aprila) komentira novogradnjo na lokaciji bivšega letnega kopališča Ilirija...
Na sojenju Michelu Stephanu zaradi napeljevanja k umoru so med drugim prebrali izjavi sopripornikov, ki sta policiji razkrila njegove domnevne načrte...