»Tudi rezultati za prvo tretjino letošnjega leta so zelo uspešni, obenem pa imamo proizvodne zmogljivosti za drugo tretjino leta povsem zasedene,« poudari Nuša Pavlinjek Slavinec, solastnica in direktorica podjetja Roto Slovenija, letošnja nagrajenka Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske dosežke, ki izpostavlja vzpostavitev pomembne pozicije na trgu z novim izdelkom ekofloat za čiščenje in ponovno uporabo tehnološke vode v podjetjih ter številne uspešne projekte v živilskopredelovalni industriji in obratih za recikliranje plastike. »Zaznavamo sicer spremembe v razmerju moči pri posameznih poslovnih partnerjih in previdnost v napovedih za leto 2023, vendar vsi upamo, da se gospodarska situacija ne bo nenadoma drastično poslabšala,« dodaja.

Na 65 trgih na vseh celinah

Na trenutno gospodarsko situacijo, zaradi katere naraščajo stroški poslovanja v vseh panogah, se v podjetju odzivajo s prilagajanjem razmeram na trgu. »Verjamemo, da lahko odpornost podjetja povečamo z razpršenostjo produktnega portfelja z več kot 4000 izdelki v desetih panogah, prisotnostjo na 65 trgih na vseh celinah in vpetostjo v različne distribucijske kanale,« poudari direktorica. »Po drugi strani pa lahko z vertikalno integracijo in samooskrbo zagotavljamo precejšnjo neodvisnost in fleksibilnost v nestabilnem okolju. Prihajajoče spremembe na trgu lahko razumemo tudi kot priložnost za inovacije, optimizacijo procesov, robotizacijo, avtomatizacijo oziroma digitalizacijo. Opažamo, da se v teh izjemnih časih spreminjajo tržni deleži in položaj podjetij v panogah. Konkurenčne prednosti ne zagotavljajo več najugodnejše cene, ampak je čas za dokazovanje kakovosti izdelkov in storitev, odličnih odnosov s poslovnimi partnerji in povečanje fleksibilnosti v proizvodnji, pa tudi za okolju prijazne, lokalne izdelke.«

Skupina Roto, ki zaposluje okoli 550 sodelavcev, ima sedež v Sloveniji, kjer ima tovarne v Murski Soboti, Puconcih, na Jesenicah in v Kopru, v katerih dela 350 delavcev. Dve tovarni sta na Hrvaškem, po ena pa v Srbiji in Makedoniji. Hčerinska podjetja oziroma podružnice ima tudi v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Franciji in Bosni in Hercegovini, v drugih državah pa distributerje in skladišča. V svojem portfelju imajo deset produktnih skupin, ki jih predstavljajo izdelki za čiščenje vode, gradbeništvo, vrt, kmetijstvo, šport in rekreacijo, akvakulturo, navtiko, logistiko, prehrambno, avtomobilsko in drugo industrijo. Prav ta raznolikost izdelkov zagotavlja skupini dolgoročno stabilnost in neskončne priložnosti. Diverzifikacija produktov pa se dopolnjuje s specializacijo. »Matrična organiziranost nam omogoča, da smo kompleksno organizirani po produktnih skupinah in trgih, kjer uspešno sodelujejo specializirane razvojne ekipe, produktni vodje in proizvodna podjetja v skupini Roto,« pravi Pavlinjek-Slavinčeva.

Nagrajeni novi izdelki

Skupina proizvaja končne izdelke z blagovno znamko Roto pa tudi komponente za industrijo. Kupci izdelkov z blagovno znamko so številni posamezniki in podjetja. Sode za deževnico izvažajo od Japonske do Amerike. Sisteme za čisto in odpadno vodo so nedavno vgradili v polnilnici Coca Cole, skladišču DHL, največji hladilnici v Evropi Norfrost, restavracijah McDonalds, letališču Fraport in prestižnih hotelih, kot je Radisson Blu. Zadnjih nekaj let je bilo nagrajenih kar nekaj Rotovih novih izdelkov ne samo v Sloveniji, ampak tudi v tujini. To so na primer motorni čoln, inteligentne čistilne naprave, lovilniki olj, sod za seno itd. »Svojo zgodbo dobro poznamo, zato jo lahko gradimo in krepimo preko lastnih podjetij, distributerjev in velikih spletnih trgovcev – vsako leto v vsaj treh novih državah. Izdelke z blagovno znamko Roto na posameznem trgu certificiramo, personaliziramo, prilagodimo lokalnim zahtevam in ponudbi dodamo odlično tehnično podporo,« dodaja direktorica.

V razvoj novih izdelkov, materialov in sodobnih tehnologij vložijo od tri do pet milijonov evrov na leto, kar skupini zagotavlja vodilni položaj na trgu. Trenutno že več kot 70 odstotkov izdelkov izdelujejo iz recikliranih materialov ter uporabljajo nove inteligentne materiale ali kompozite. V skupini intenzivno digitalizirajo vse poslovne procese in v proizvodnji uvajajo smernice v skladu z industrijo 4.0., MES, avtomatsko optično kontrolo kakovosti izdelkov, rotomoulding robote in povsem avtomatizirane stroje. Prav tako uvajajo umetno inteligenco in digitalne dvojčke v izdelke. V raziskovalni skupini razvijajo pametne izdelke, ki s samodiagnostiko na podlagi ocenjevanja stanja upravljajo delovanje in izvajajo prediktivno vzdrževanje. Takšen primer je nova generacija čistilnih naprav, kjer umetno inteligenco uvajajo v procese čiščenja odpadnih voda. Leti 2021 in 2022 pa zaznamujejo tudi številne naložbe v nove proizvodne zmogljivosti v Makedoniji in na Hrvaškem.