Generalka pred tretjim ciklom kvalifikacij za svetovno prvenstvo proti Hrvaški in Švedski je za slovensko košarkarsko reprezentanco uspela. Novi (stari) kapetan Goran Dragić in soigralci so v polni dvorani v Trstu brez težav na kolena spravili Italijo, ki je resda nastopila v sila okrnjeni zasedbi. Znova se je pokazalo, da ima Slovenija resnično izjemen napadalni potencial, kot tudi, da je Luka Dončić takšna globalna športna zvezda, kot je v bogati športni zgodovini še nismo imeli. Navijačev, slovenskih in italijanskih, z Dončićevim dresom pred dvorano v Trstu sploh ni bilo mogoče prešteti, mnogi od njih pa so se na tribunah gnetli že uro in pol pred začetkom obračuna, da so lahko svojega ljubljenca videli pri ogrevanju. Številni so pred tekmo in po njej kar na parketu dobili kakšen spominek ali avtogram, Dončiću pa je roko stisnil tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Dončićmanija v Trstu je vrhunec dosegla na začetku obračuna. Ko je zvezdnik Dallasa v ligi NBA prvič dobil žogo v roke, je v dvorani završalo. Kot da so vsi prisotni dneve in dneve čakali le, da to doživijo. Vse skupaj bi lahko opisali kot zelo redko viden trenutek. Selektor Sekulić je ob Dončiću v začetno peterico uvrstil še Zorana Dragića, Eda Murića, Mika Tobeyja in Gorana Dragića, ki je po petih letih znova oblekel slovenski dres. Že po nekaj trenutkih se je 36-letni Ljubljančan v eni od akcij vrgel za žogo, kar je podžgalo tudi ostale igralce, ki so bili sila agresivni. Ker je šlo za pripravljalno tekmo, je bilo na obeh straneh veliko napak, a tudi lepih potez. Sekulić je do konca tekme na igrišče poslal vse igralce, v teh dneh pa pričakuje, da se bo izbrani vrsti priključil še Žan Mark Šiško.

»Kot ste videli, je Gogi še vedno najhitrejši od vseh in je fizično odlično pripravljen. Je naš kapetan in naš vodja. Na prihajajočih tekmah s Hrvaško in Švedsko nam bo zelo pomagal, upam pa, da tudi naprej,« je z igrivim nasmeškom na obrazu o Goranu Dragiću po tekmi povedal Luka Dončić. Dragić je na parketu prebil vsega 12 minut in pol, v tem času pa dosegel 11 točk in štiri asistence ter imel ob Edu Muriću najboljši statistični indeks (15). »Izjemno vesel sem, da sem se vrnil v reprezentančni dres. Lepo je igrati pred polno dvorano. V Trstu smo velikokrat igrali z mlajšima ekipama Reala Madrid in prijeten občutek je, da sem bil znova tu. Tudi navijači so bili izjemni. Kar se same tekme tiče, nismo bili najboljši, a je do obračuna s Hrvaško še nekaj časa, ki ga bomo dobro izkoristili in se primerno pripravili,« je še dodal Dončić.

»Težko smo pričakovali to tekmo. Po nekaj dneh priprav nam je prišla prav, tudi rezultatsko se je dobro izšlo. Moramo poudariti, da bi lahko odigrali bolje, a nas pravi tekmi še čakata,« je ocenil selektor Aleksander Sekulić, Zoran Dragić pa je razkril, zakaj igra Slovenije ni bila na najvišji ravni. »Morali smo paziti, saj smo se zavedali, da nas gledajo tudi hrvaški košarkarji. Nismo hoteli razkriti vseh svojih orožij, ob tem pa smo tudi pazili, da ne bi prišlo do kakšne poškodbe. Vseeno smo gladko zmagali, kar je tudi najpomembneje. Okoli reprezentance vlada velika evforija, v čemer uživamo. Vesel sem, da lahko igram skupaj z bratom Goranom in Luko Dončićem. Če nisem imel te možnosti na evropskem prvenstvu leta 2017, jo imam zdaj. Lepo je z njima deliti slačilnico. Goranu se vidi, da je pogrešal reprezentanco. Poslovil se je na najlepši možen način z naslovom evropskega prvaka, a se vrnil, da še enkrat zaigra pred polnimi Stožicami.«

Nekaj utrinkov s tekme si lahko ogledate na spodnjih dveh posnetkih: