Biden je zakon podpisal preden se je podal v Evropo, kjer se bo v Nemčiji udeležil vrha G7, nato pa še vrha zveze Nato v Španiji. »Nič ne bo zapolnilo praznine v njihovih srcih, vendar pa so vodili na tej poti do zakona, da drugim ne bo potrebno trpeti enake usode,« je ob podpisu zakona družinam žrtev strelskih napadov sporočil Biden.

Napovedal je, da bo imel 11. julija, ko bo spet doma, poseben dogodek v Beli hiši za kongresnike, ki so zakon podprli. Že po senatni potrditvi predloga zakona je dejal, da so člani kongresa stopili skupaj prvič po 28 letih.

Večina Američanov podpira smiselne ukrepe za zaustavitev nasilja s strelnim orožjem, z zadnjim pokolom na osnovni šoli v teksaškem Uvaldeju in pred tem pokolu temnopoltih v Buffalu, pa se je povečal pritisk za ukrepanje, čeprav je predvsem za republikance, ki uživajo podporo vplivnega orožarskega lobija, to politično nevarno.

V predstavniškem domu so sicer proti glasovali skoraj vsi republikanci, v senatu pa sta zanj glasovala le dva republikanca, ki ju letos čakata volitve.

Kljub nizu ukrepov, sprejeti zakon ne prinaša bistvenih sprememb, ki bi lahko zmanjšale nasilje s strelnim orožjem. To še posebej velja ob dejstvu, da je vrhovno sodišče ZDA v četrtek omogočilo nošenje orožja po vseh ZDA brez posebnega dovoljenja.