»Znašli smo se v nezavidljivem položaju, saj obstoječi zakon z nobenega od vseh vidikov ni izvedljiv,« je v izjavi za medije po včerajšnjem srečanju vseh udeleženih pri izvajanju projekta dolgotrajne oskrbe ocenil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Sestanek na ministrstvu je sledil številnim opozorilom Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki je po konec lanskega leta sprejetem zakonu izvajalec dolgotrajne oskrbe. Skupščina zavoda je minuli teden tudi pozvala k podaljšanju roka za uvedbo zakona. Kot kaže, so pomislekom na pristojnih ministrstvih tudi prisluhnili. Bešič Loredan je včeraj tako napovedal, da se pristojnost za dolgotrajno oskrbo seli najprej na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Luka Mesec, nato pa na novoustanovljeno ministrstvo za solidarno prihodnost, kar sicer predvideva koalicijska pogodba.

Tudi novo ministrstvo bo po napovedih vodil Mesec. Pristojnost za področje pa so po besedah Mesca najprej želeli »združiti pod eno streho« – sedaj nad zakonom namreč bedita obe ministrstvi –, če bi se uveljavitev zakona o vladi, ki predvideva novo ministrstvo, zavlekla do jeseni. Prav tako so se dogovorili, da takoj ustanovijo delovno skupino predstavnikov obeh ministrstev in ZZZS, ki se bo prvič sestala v naslednjem tednu. Po besedah Bešiča Loredana bo iskala »formalnopravno pot, da izvajanje zakona na neki način ustavimo«.

Problematičnost zakona in zadrega

Zakon, ki je nastajal v času vlade Janeza Janša, je po besedah Mesca namreč »problematičen z nešteto vidikov«. Opozoril je, da je bil zakon pripravljen brez kakršnega koli posvetovanja s tistimi, ki dolgotrajno oskrbo izvajajo. Na prvem pogovoru z izvajalci so ti ministroma povedali, da je zakon neizvedljiv in da ga skupaj z devetimi pravilniki ne morejo izvajati. Skupina bo, kot je napovedal Mesec, do novega leta pripravila popravke zakona.

Ob tem je težava tudi, da je prejšnja vlada zakon o dolgotrajni oskrbi vključila v nacionalni načrt za okrevanje in odpornost, kar pomeni, da so na uveljavitev zakona vezana evropska sredstva. Zato so se, je povedal Mesec, dogovorili, da bodo takoj prek ministrstva za finance stopili v stik z evropsko komisijo, »da začnemo to zadrego reševati«.