Med nadzorom prometa so brežiški policisti v ponedeljek ustavili tudi nekdanjega ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka ter ugotovili, da vozi pod vplivom alkohola, poroča portal 24ur, ki se sklicuje na neuradne, a zanesljive informacije. Minister za portal ni ne potrdil ne zanikal trditev, temveč le pojasnil, da zadev iz zasebnega življenja ne komentira.

Prav tako zaradi varovanja osebnih podatkov takih navedb ne morejo komentirati na Policijski upravi Novo mesto. So pa v ponedeljek policisti v okolici Brežic obravnavali opitega voznika, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,64 miligrama alkohola, zaradi česar so mu odvzeli vozniško dovoljenje. Ali je šlo za nekdanjega ministra, zaenkrat uradno ni potrjeno.

V napačno smer po avtocesti, dva »kratka« za na pot

Alkohol je pri nas še vedno eden najpogostejših vzrokov za nastanek prometnih nesreč in niso redki primeri, ko so za volan s preveliko količino alkohola v krvi sedli politiki ali kaki drugi visoki uradniki. V začetku aprila predlani je državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Breznik v službenem avtu vozil prehitro in pod vplivom alkohola. Dva tedna kasneje je pojasnil, da je bil tistega dne v podjetju Derby, kjer je urejal donacijo za humanitarne organizacije v njegovi občini Lenart, kjer naj bi popil dva kozarčka žgane pijače in bil prepričan, da ne bo napihal. Motil se je. Policija ga je kaznovala s 600 evri kazni in 16 kazenskimi točkami. Ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu je ponudil odstop in se vrnil med poslance.

Podobnih kršitev je bilo v zadnjih letih še več – avgusta 2019 je koprski podžupan Patrik Peroša pijan po avtocesti v napačno smer vozil več kot 20 kilometrov, februarja 2016 pa je kranjski župan Boštjan Trilar v Kranju z avtom trčil v kombi. V nesreči sta se oba voznika lažje poškodovala. Trilar je odklonil preizkus alkoholiziranosti, zato so ga pridržali. Strokovni pregled je potrdil prisotnost alkohola nad dovoljeno mejo. Prejel je prepoved vožnje za leto in pol ter 5600 evrov denarne kazni.

Koprivnikarju nastavili past

Novembra 2015 so policisti ustavili ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ki se je vračal s koncerta svoje glasbene skupine. Test je pokazal na prisotnost alkohola v dovoljeni količini. Izkazalo se je, da so policisti ministru nastavili »past«, ker je bil v času njihove stavke do njih kritičen. Brez službe je ostalo pet policistov. Skoraj še bolj je v javnosti odmeval primer nekdanjega ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrika Gjerkeša, ki je decembra 2010 po novoletni zabavi po avtocesti nekaj časa vozil celo s predrto pnevmatiko, nato pa so ga pridržali zaradi streznitve. Dan zatem je odstopil. Poslanec Peter Vilfan pa je maja leta 2014 na prehodu za pešce v Ljubljani zbil in huje poškodoval 84-letnega pešca. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal na preveliko količino alkohola v krvi, kasnejša analiza krvi pa, da je bila tik pod mejo dovoljenega. Poudariti je treba, da so mu to sicer odvzeli kakšno uro in pol po trčenju. Zaradi dogodka je odstopil s položaja poslanca. Sodišče ga je obsodilo na osem mesecev pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo. Na odločitev se ni pritožil, se je pa že na dan trčenja zavezal, da ne bo nikoli več sedel opit za volan, četudi bi spil le kapljo alkohola.