Dražbena hiša Heritage Auctions se je odpovedala pristojbinam, zato bo celoten znesek namenjen Unicefu za ukrajinske otroke, razseljene zaradi ruske invazije, poročajo tuje tiskovne agencije. Dražba je potekala 20 minut, med katerimi je vrednost najprej narasla na 14,3 milijona evrov, nato pa je anonimni ponudnik po telefonu za nagrado ponudil 98 milijonov evrov in s tem končal prodajo.

Muratov, oster kritik Kremlja, si je Nobelovo nagrado za mir za leto 2021 delil s filipinsko novinarko Mario Ressa za njuna prizadevanja za zaščito svobode izražanja. Muratov je že pred tem napovedal, da bo spremljajočo denarno nagrado v višini 475.000 evrov podaril v dobrodelne namene, njegova zamisel pa je bila, da bi na dražbi prodali tudi medaljo, »da bi otrokom beguncem omogočili prihodnost«. Marca, več kot mesec dni po začetku ruske invazije na Ukrajino, je Muratov začasno ustavil izdajanje Nove Gazete zaradi pritiskov ruskih oblasti v zvezi z njihovim poročanjem o vojni. Javno je kritiziral napad Rusije na Ukrajino, časnik pa se je izogibal neposredni omembi »vojne«, saj je uporaba te besede v povezavi z invazijo na Ukrajino v Rusiji prepovedana.

Aprila je bil Muratov tarča napada neznancev, ki so nanj zlili večjo količino rdeče barve, pomešane z acetonom. Napadli so ga v spalni kabini vlaka iz Moskve v Samaro.