Enostavno navdušena sem nad idejo, da lahko spet zaidem v to veličastno stavbo, kjer ima glasba posebno moč in kjer zidovi ne ustavijo človeškega glasu. Na operno hišo me je ta teden spomnil zelo dober prijatelj, ki ima izreden posluh in zbirko glasbe, o kateri lahko samo sanjam. Vsakič, ko se srečava, mi pove zanimivost o kakšni novi operni ali baletni predstavi. In po navadi brska po telefonu in razlaga o novi skladbi, ki jo je odkril. Njegov repertoar sega od klasične glasbe do najnovejših vrhunskih glasbenih uspešnic. Ima odličen posluh, da sliši čudovite tone. To ni moja moč.

Ključna delo na sebi in lasten razvoj

Pred tednom dni mi je razložil zgodbo za Bachovim petim Brandenburškim koncertom in s svojim opisovanjem me je spomnil na izjemno zgodbo o vodenju, ki jo je moj coach z mano delil pred skoraj 15 leti. Ko sem bila še vodja ekipe v podjetju GlaxoSmithKline, je zjutraj po vodstvenem treningu v mojo pisarno prišel trener. Bil je Anglež in z našo ekipo je delal tri dni, predvsem na razvoju vodstvenih kompetenc, veliko pa se nam je posvečal tudi individualno. Ta in podobne izkušnje so me naučile, kako ključno je delo na sebi in lastni razvoj. Šele ko se naučimo voditi sebe, lahko vodimo tudi druge. Tisto jutro je trener z mano delil dnevno izdajo časopisa New York Times, ki ga je prinesel z letala. Prosil me je, naj preberem članek, ki mi bo pomagal napredovati in se razviti v svoji vodstveni vlogi.

Članek je govoril o slavnem dirigentu orkestra in primerjal vlogo dirigenta z vlogo vodje. Ključno sporočilo članka je bila ideja, da dirigent ne more dirigirati vsakemu posameznemu glasbeniku v orkestru. Zato mora imeti prvo violino in prvi klarinet. Tako kot vodja ali direktor ne more voditi celotne organizacije in vsakega zaposlenega direktno. Vodi pa lahko svojo vodstveno ekipo. V orkestru ima vsaka od štirih sekcij (godala, trobila, pihala in tolkala) svoje prvo vodstvo. In tako ima v podjetju vsak generalni direktor svojo vodstveno ekipo. Zato je ključno, da si ustvarite svoj tim vodij, vašo prvo vodstveno linijo sodelavcev, ki bodo vodili ekipe pod sabo. Tudi če imate v podjetju samo dvajset sodelavcev, postavite vodje ekip. Na tak način vzgajate nove »dirigente«, ki bodo pripomogli k rasti podjetja in razvoju sodelavcev.

Odgovornost vodij, da prepoznajo »utrip« sodelavcev

Tako kot dirigent orkestra mora imeti tudi vodja posluh, da sliši glasen zvok »bobna« v svoji ekipi in nežne note »violine«. Ti instrumenti predstavljajo različne osebnostne tipe članov (vodstvene) ekipe. Ključna odgovornost vsakega direktorja, lastnika ali vodje pa je, da prepozna »utrip« vsakega od svojih sodelavcev. Neverjetno je, kako smiselna je ta primerjava. Opazovanje dirigenta in načina, kako vodi orkester, ogromno pove o slogu vodenja. Teorija primerjave ni nova, kot sem zapisala, mi jo je že leta 2009 prestavil moj coach. Pa vendar je neverjetno sporočilna. Vodja mora biti sposoben situaciji in timu prilagoditi svoj slog vodenja in temu ustrezno voditi. Če opazujete držo dirigenta, boste opazili, kako eleganten in hkrati odločen je. Kako izrazito spremlja svoj orkester z obrazno mimiko, pa vendar ga večino časa sploh ne opazite. Deluje kot nevidna sila. Vodi svoj orkester, prvo violino, prvi klarinet, s tanko, skoraj nevidno paličico. Pa vendar odločno in na način, da mu sledi celotni orkester, ubrano in učinkovito.

V času, ko nas večina dela v hibridnem modelu, je nujno voditi svojo ekipo kot dirigent orkestra. Čeprav dirigent nikoli ne zaigra niti ene same note, ustvarja sinhronizacijo in povezuje. In ustvarjanje harmonije pri vodenju je velik izziv. Bodisi, da vodite na daljavo ali delate v pisarnah. Zato so ljudje, ki poslušajo utrip svoje organizacije, izjemni voditelji. In zato so pomembni ljudje, ki nam predstavijo novo glasbo in melodije. Tako kot coachi in trenerji, ki vas opozorijo na vodstvene izzive in vam predstavijo nove vodstvene teme ali pristope. Tako spodbujajo razvoj in rast ter vam pomagajo razvijati vodstvene sloge, uporabne v raznolikih situacijah oziroma melodijah. 

Mag. Simona Špilak, je direktorica kadrovske agencije BOC Institute, strateška svetovalka v mednarodnih podjetjih, executive leadership coachinja in predavateljica.