V sobotnem prvem polfinalu je Veszprem tudi v sedmem poskusu v Kölnu ostal praznih rok (štiri izgubljena polfinala in tri finala), tokrat pa so mu pot v finale preprečile Kielce. Madžari so vodili večino prvega polčasa, po desetem in sočasno zadnjem izenačenju na 20:20 v 35. minuti pa je moral zaradi neposrednega rdečega kartona (grob prekršek) na tribuno slovenski hrust in steber obrambe Blaž Blagotinšek. Poljaki so to izkoristili in si s štirimi zaporednimi goli priigrali prednost, ki je do konca niso več izpustili iz rok. Drugi polfinalni dvoboj med Barcelono (prvak Evrope 2021) in Kielom (2020) je do izida 20:20 v 32. minuti prinesel kar 19 izenačenj, nato pa so Katalonci naredili delni izid 3:0, v 49. minuti povedli s plus šest (31:25) in drugi finalist je bil odločen.

Barca prva ubranila naslov

V Kölnu, ki je z evropsko zvezo EHF podaljšal pogodbo o organizaciji sklepnega turnirja lige prvakov do 2026, je Veszpremov igralec Kentin Mahe tri sekunde pred koncem rednega dela tekme za tretje mesto zadel za 34:34 in podaljške. V dodatnih desetih minutah ni bilo niti enega gola, pri izvajanju kazenskih strelov pa je bil boljši Kiel s 3:1. Šest zmag Barcelone, tri Kielc in dva remija - takšna pa je bila statistika medsebojnih tekem do današnjega finala v Kölnu, pri čemer so Poljaki dobili obe tekmi (obe s plus dva) v skupinskem delu letošnje lige prvakov: v gosteh z 32:30, doma z 29:27. V finalu je po izenačenem drugem polčasu, v katerem si nobena ekipa ni priigrala več kot gola prednosti, pičle tri sekunde pred koncem rednega dela na 28:28 izenačil Arcem Karalek, Belorus v dresu Kielc. Desetminutni podaljšek se je končal s 4:4, pri streljanju sedemmetrovk so Španci zadeli vseh pet (zmagovito Francoz Ludovic Fabregas), pri Poljakih je v tretji seriji zgrešil kapetan Alex Dušebajev in peti strel potem sploh ni bil potreben.

Barcelona je poleg svojega enajstega naslova prvaka Evrope poskrbela še za en zgodovinski dosežek: kot prvi ekipi v 13-letni zgodovini sklepnih turnirjev v Kölnu ji je uspelo obraniti lovoriko iz minule. »To je bila nora tekma. Oboji bi si zaslužili zmago, a na vrhu je na koncu prostora le za enega. Na naše veselje je to Barcelona in slavje se lahko začne,« je dejal trener novih in starih prvakov Carlos Ortega, ki je po šestih lovorikah v igralski vlogi zdaj osvojil tudi premierno v trenerski. Kot trener Kielc je Talant Dušebajev leta 2016 pokoril Evropo, potem ko je v finalu premagal Veszprem z 39:38 prav tako po streljanju sedemmetrovk: »Takšen je pač šport - enkrat dobiš, drugič izgubiš. Tako v končnici rednega dela kot v drugem podaljšku smo bili na pragu raja, na koncu pa smo žal pristali v peklu. A svojim fantom nimam česa očitati, na igrišču so pustili srce in dušo.«

V sedmerici brez Slovencev

Že pred začetkom turnirja je evropska zveza EHF razglasila idealno sedmerico letošnje lige prvakov, v kateri ni nobenega Slovenca, po dva igralca pa sta iz Barcelone in Veszprema. Izbrani so bili - vratar: Niklas Landin (Danska, Kiel), levo krilo: Hampus Wanne (Švedska, Flensburg), levi zunanji: Petar Nenadić (Srbija, Veszprem), srednji zunanji: Kentin Mahe (Francija, Veszprem), desni zunanji: Dika Mem (Francija, Barcelona), desno krilo: Aleix Gomez (Španija, Barcelona), krožni napadalec: Kamil Syprzak (Poljska, PSG). Za najboljšega obrambnega igralca je bil izbran Nemec Hendrik Pekeler (Kiel), za mladega igralca Norvežan Tobias Groendahl (Elverum), za najboljšega trenerja pa Španec Talant Dušebajev (Kielce).

Izidi, finale: Barcelona - Kielce 37:35 po 7-metrovkah (32:32, 28:28, 14:13), za 3. mesto: Kiel - Veszprem 37:35 po 7-metrovkah (34:34, 14:18, Bilyk 7, Zarabec in Wiencek po 6; Fathy Omar 8, Marguč 3, Blagotinšek 0), polfinali: Kielce - Veszprem 37:35 (16:18, Moryto 8; Lauge Schmidt 8, Marguč 6, Blagotinšek 1), Barcelona - Kiel 34:30 (19:18, Gomez 12, Janc 2, Makuc 0; Wiencek 7, Zarabec 2). x