Kolesarska dirka po Sloveniji se je tudi v svoji 28. izvedbi pokazala v svoji najlepši luči. Izjemni boji na cestah, prelepa slovenska pokrajina, odlično vzdušje ob progi ter na koncu še sanjski in tudi pričakovan razplet – zmaga Tadeja Pogačarja. Popestritev zadnje etape z vzponom na Turško goro deset kilometrov do cilja se je izkazala za zadetek v polno, saj vse do prečkanja ciljne črte v Novem mestu skupni zmagovalec dirke po Sloveniji ni bil znan.

Igra kamen, škarje, papir bi bila lahko tudi usodna

V soboto so se kolesarji pomerili na kraljevi etapi od Laškega do Velike planine. Ker je šla trasa tudi skozi Komendo, domači kraj trenutno prvega kolesarja sveta in prvega zvezdnika domače dirke Tadeja Pogačarja (UAE Emirates), je bilo vzdušje ob progi ves čas odlično. Po uradnih podatkih se je ob cesti, kolesarji so poleg zaključnega vzpona prečkali tudi vzpone na Jesenovo, Trojane in Črnivec, zbralo 80.000 ljudi. Navijači so dali krila v hrbet svojemu domačemu junaku, ki je bil še dodatno motiviran.

Tadej Pogačar je skupaj s svojim pomočnikom Rafalom Majko še enkrat več pokazal svojo premoč v vožnji navkreber. Kolesarjema iz ekipe UAE Emirates ni mogel slediti nihče, sama pa sta opravila izjemen trening za glavni cilj sezone: dirko po Franciji. V zadnjem kilometru sta se tudi daleč najboljša kolesarja na dirki malce sprostila. Slovenski šampion je celo pozdravljal navijače, zmagovalca pa sta nato odločila z igro kamen, škarje, papir.

Zmagovalec internega dvoboja je bil Poljak, ki je tako prišel do druge etapne zmage na letošnji dirki in svoje tretje v Sloveniji. »Hvala Tadeju za takšen razplet in novo odlično delo celotne ekipe,« se je po zmagi na Veliki Planini zahvaljeval Poljak Rafal Majka. Nad premočjo celotnega moštva je bil zadovoljen tudi prvi kolesar sveta. »Zame je bilo to kot zmaga, če ne še kaj več. Sem zelo ponosen in vesel, da sva z Rafalom tako prišla v cilj. Dobra popotnica za Francijo. Užival sem vsak meter etape,« se je smejalo Tadeju Pogačarju.

Igranje igric bi se moštvu UAE Emirates in predvsem Tadeju Pogačarju kmalu maščevalo v nedeljo. Zavoljo končnih bonifikacijskih sekund je imel 23-letnik s Klanca pri Komendi za zadnji dan le tri sekunde prednosti. Ker so organizatorji dirke po Sloveniji tradicionalno sprinterski etapi s ciljem v Novem mestu pred ciljem dodali vzpon na Turško goro, je etapa postala zanimiva tudi zaradi skupnega seštevka. Na izjemno strmem vzponu med vinogradi, kjer se je cesta postavila pokonci tudi z 20 odstotki, je Pogačar še enkrat več dominiral.

Na zadek moža v zeleni majici se je uspel prilepiti zgolj Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), daleč ni bil niti Majka, ki se je slovenski dvojici uspel priključiti na spustu in trojica se je udarila za etapno zmago na zadnji dan tekmovanja. Tadej Pogčar bi v primeru zmage Majke izgubil skupno zmago. Poljak se v slogu velikega moža ni podal v ciljni sprint, zato sta med seboj obračunala slovenska zvezdnika.

UAE prepustil samo drobtinice

Dvakratni zaporedni zmagovalec dirke po Franciji je znova pokazal, kako lačen je zmag. Iz sebe je stisnil zadnje atome moči in v izjemnem zaključku premagal aktualnega državnega prvaka. Slovenski kolesarski as je tako tudi poskrbel za svojo drugo etapno zmago na letošnji izvedbi dirke in tretjo nasploh na domači pentlji. Ekipa UAE Emirates pa je tako tekmecem prepustila zgolj drugo etapo na letošnji dirki po Sloveniji, preostalo so pobrali sami.

»Res sem vesel, da nam je tudi zadnji dan uspelo po že tako uspešni dirki po Sloveniji. Zadovoljen sem z ekipo, s katero smo prišli sem. Res vlada dobro vzdušje tako v ekipi kot ob cesti, dirkanje pa je lepo. Ne bi mogli bolje končati preizkušnje,« je bil prešerne volje zmagovalec etape in dirke. Še posebno je bil vesel, ker je do zmage prišel v Novem mestu. »Novo mesto je nekakšen dom kolesarstva v Sloveniji. Vedno je lepo priti sem,« je Pogačar sklenil misli po dirki po Sloveniji in se že obrnil proti glavnemu cilju sezone. »Odprli smo pljuča, pretegnili noge, preverili hitrost in se navadili vožnje v skupini. Imamo vrhunsko ekipo, zato grem lahko na Tour z dvignjeno glavo,« je še pokal od samozavesti. Če je bila ekipa UAE Emirates navdušena nad svojo predstavo na dirki po Sloveniji, je bilo malce manj prešerno v najbolj slovenski ekipi World toura Bahrain-Victorious. Pred začetkom so na glas napovedovali, da se bodo za zmago borili v vsaki etapi, na koncu pa so ostali brez nje. Zadovoljiti so se morali zgolj z dvema drugima mestoma in skupnim tretjim mestom Domna Novaka. Med tistimi, ki lahko pozitivno gledajo proti Franciji, je tudi Luka Mezgec (BikeExchange), ki je dvakrat navdušil s četrtim mestom, v nedeljo pa mu je le kanček moči zmanjkalo, da bi se pridružil tudi najboljši trojici v boju za zmago v mestu ob Krki. Njegova ekipa je tudi edina, ki je po zaslugi Dylana Groenewegna prišla do edine etapne zmage, ki je ni odnesel UAE.