»Pripravljeni moramo biti, da bo trajala več let,« je dejal Stoltenberg v pogovoru, ki ga je danes objavil nemški dnevnik Bild.

»Ne smemo popustiti v naši podpori Ukrajini, niti za visoko ceno ne. Ne samo glede vojaške podpore, tudi v luči naraščajočih cen energentov in hrane,« je še dejal prvi mož Nata.

Po Stoltenbergovih besedah cene hrane in goriva niso nič v primerjavi s tem, kar vsak dan plačujejo Ukrajinci na fronti. Opozoril je, da bo potrebno »plačati še višjo ceno«, če ruski predsednik Vladimir Putin doseže svoje cilje v Ukrajini.

Zelenski: Juga ne bomo dali nikomur

Ukrajinski predsednik Zelenski je sicer danes, potem ko je v soboto prvič obiskal obrambne linije na jugu države, zagotovil, da ukrajinske sile juga države ne bodo predale nikomur.

Na redkem potovanju iz Kijeva, kjer iz varnostnih razlogov preživi večino časa, je Zelenski odpotoval v Mikolajiv ob Črnem morju in prvič po ruskem napadu na Ukrajino konec februarja obiskal vojake na območju in v sosednji regiji Odesa.

»Juga ne bomo dali nikomur, vrnili bomo vse, kar je naše, in morje bo ukrajinsko in varno,« je dejal v video posnetku, objavljenem na Telegramu ob vrnitvi v Kijev. Dodal je, da se je med obiskom pogovarjal z vojaki in policijo. »Njihovo razpoloženje je samozavestno in pogled v njihove oči je jasno pokazal, da ne dvomijo v našo zmago,« je dejal.

»Izgube so velike. Veliko hiš je uničenih, težave so v logistiki, veliko je socialnih vprašanj,« je priznal Zelenski. Kot je dodal, je odredil, da mora biti pomoč tistim, ki so izgubili svojce, bolj sistemska. »Vsekakor bomo obnovili vse, kar je bilo uničeno. Rusija nima toliko raket, kot je velika želja naših ljudi do življenja,« je dodal.

Novi napadi na Kijev

Borci ukrajinskega bataljona Ajdar v predmestju Severodonecka so se predali, danes poroča ruska tiskovna agencija Tass, ki se sklicuje na proruske vire v Lugansku. Iz ukrajinske prestolnice Kijev pa danes poročajo o novih letalskih napadih.

Veleposlanik samooklicane Luganske republike v Rusiji Rodion Mirošnik je na Telegramu objavil, da je bila v predmestju Severodonecka, Metelkinu, potrjena predaja oborožencev skupaj z njihovimi voditelji.

Dodal je, da je »obrobje Lisičanska utrpelo zelo hude udarce«. Po njegovih navedbah so tudi borci v kemični tovarni Azot v Severodonecku nakazali, da so pripravljeni nadaljevati pogajanja.

Ukrajinska prestolnica Kijev pa je bila davi znova tarča letalskih napadov. Po uradnih navedbah je ukrajinska protizračna obramba ruske rakete nad mestom sestrelila.

»V predelu mesta Višgorod so davi odjeknile eksplozije. Protizračna obramba je streljala na sovražne cilje,« je na svojem Telegramu objavil vojaški guverner Kijevske regije Oleksij Kuleba. Po njegovih navedbah v mestu ni ranjenih ali nove gmotne škode. Kijevčane je prosil, naj se ob alarmih za zračni napad zatečejo v zaklonišča.

Ruska vojska je ob začetku vojne v Ukrajini večkrat obstreljevala Kijev. Na začetku invazije so ruske kopenske in zračne čete poskušale zavzeti ukrajinsko prestolnico, a jim to ni uspelo. Moskva je nato umaknila svoje vojake z območja Kijeva, ki ga je z ruskega ozemlja sicer še vedno moč doseči z raketami.

Glavna poveljnika ukrajinskih borcev so odpeljali v Rusijo

Ruske sile so glavna poveljnika ukrajinskih borcev iz jeklarne Azovstal, ki so se predali po bitki za Mariupolj, prepeljale v Rusijo. Kot je v soboto zvečer še poročala ruska tiskovna agencija Tass, je bilo to potrebno zaradi preiskav. »Predstavniki specialnih enot so Svjatoslava Palamarja in Sergeja Volinskega premestili iz Donecka v Rusko federacijo, da bodo z njima opravili preiskovalne dejavnosti. Prav tako so v Rusijo prepeljali druge častnike iz različnih ukrajinskih enot,« je za Tass povedal neimenovan predstavnik organov kazenskega pregona. Resničnosti navedb za zdaj ni bilo mogoče neodvisno potrditi.

Usoda branilcev Mariupolja ni znana

Palamar naj bi bil namestnik poveljnika bataljona Azov, Volinski pa poveljnik 36. mornariške brigade ukrajinskih oboroženih sil.

Usoda več sto branilcev Mariupolja, ki so se maja predali po večmesečnem obleganju ruskih sil, ni znana. Iz Moskve so pred časom sporočili, da so bili premeščeni na vzhod Ukrajine, ki je pod nadzorom proruskih sil.

Ukrajina je v začetku meseca zatrdila, da so njene obveščevalne službe v stiku z zajetimi borci. Kijev si prizadeva, da bi jih zamenjali z ruskimi ujetniki, v Rusiji pa so medtem nekateri politiki zahtevali, da nekaterim od njih sodijo.