Legendarni francoski igralec Jean-Louis Trintignant je v petek po dolgi in hudi bolezni umrl na svojem domu v regiji Gard na jugu Francije. Enaindevetdesetletnik je bil v zadnjih trenutkih obdan s svojimi najbližjimi, je povedala njegova žena Mariane Hoepfner Trintignant. V 60 let trajajoči karieri je igral v okoli 160 filmih, velik preboj mu je leta 1956 uspel že s prvo z vlogo v romantični drami In bog je ustvaril žensko, v kateri je igral z Brigitte Bardot. Pred naslednjim filmom Nevarna razmerja tri leta pozneje se je za Francijo kot nabornik boril v alžirski vojni. Mednarodno slavo mu je desetletje po filmskih začetkih prinesla vloga v klasiki Moški in ženska, v kateri je igral z Anouk Aimée, režiral pa ga je Claude Lelouch, ki je zanj prejel oskarja za najboljši tujejezični film, zlato palmo in zlati globus.

Slava ga ni nikoli zanimala

Sledila so desetletja velikih vlog, drama Košute, Moja noč pri Maud, Z (za vlogo sodnika je prejel nagrado za najboljšega igralca na canskem filmskem festivalu), Konformist, Živela nedelja!, Tri barve: rdeča, velik uspeh pa je doživel tudi pozneje, leta 2012, z vlogo v drami Ljubezen režiserja Michaella Hanekeja. Zanjo je bil 82-letni Trintignant nagrajen s cezarjem za najboljšega igralca, Haneke pa je domov odnesel cansko zlato palmo. Pet let pozneje je nastopil še v naslednjem Hanekejevem filmu Srečen konec. Čeprav je takrat, leta 2017, napovedal konec kariere, je dve leti pozneje posnel še drugo nadaljevanje filma Moški in ženska, in sicer Najboljša leta življenja. Diskreten in dokaj skrivnosten umetnik, ki je po nakupu vinograda v 90. letih prav zaradi tega začel manj snemati, po slavi in rdeči preprogi ni hrepenel. »Bil sem izjemno sramežljiv. Slava me ni nikoli zanimala. Veste, sprva je zelo zabavno, sčasoma pa vse manj. Zakaj nam podeljujejo nagrade? Že tako smo zelo dobro plačani za svoje delo. Oskarje bi namesto tega morali podeljevati ljudem, katerih službe niso tako zabavne,« je veliki filmski zvezdnik julija 2018 spregovoril za revijo Nice-Matin.

Umrl, ko je bila umorjena hči

Trintignant se je rodil v premožni družini, bil je nečak dirkača Maurica Trintignanta, dvakratnega zmagovalca formule 1 v Monaku. Tudi sam se je preskusil v dirkanju. Na tekmi 24 ur Le Mansa je imel leta 1980 bližnje srečanje s smrtjo. Poročen je bil večkrat. Z drugo ženo je imel tri otroke, Vincenta, Pauline, ki je umrla pri desetih mesecih, in Marie, ki se je po očetovih stopinjah podala v igralski svet. Imel jo je za najboljšo prijateljico. Njena nasilna smrt ga je uničila. Leta 2003 jo je, staro 41 let, v hotelski sobi v Vilni do smrti pretepel njen partner Bertrand Cantat, frontmen francoske skupine Noir Désir. Bil je obsojen na štiri leta zapora. »1. avgusta 2003, ko je umrla Marie, sem umrl tudi jaz. Prazen sem, v meni je vse uničeno,« je zaupal pisateljici Catherine Ceylac. Leta 2018 so mu postavili diagnozo rak na prostati, odločil se je, da se ne bo zdravil. Novembra lani se mu je stanje drastično poslabšalo, počasi je izgubljal tudi vid.