Ponudba mobilnikov na slovenskem trgu se krepi. Pred dvema tednoma je svoj prihod k nam napovedalo tudi kitajsko podjetje Vivo. Med njihovimi najbolj odmevnimi napravami je mobilnik vivo nex, ki je leta 2018 navduševal z zaslonom brez obrobe ali luknje za prednjo kamero. Slednja je bila s potopnim mehanizmom skrita v ohišju mobilnika. Podjetje na slovenski trg vstopa z napravami vstopnega, srednjega in premijskega cenovnega razreda. V sredo pa so za evropski trg tudi uradno predstavili nov premijski mobilnik x80 pro. Zanj bo treba odšteti okoli 1199 evrov, v prodaji pa bo pri nas julija.

Naprava ima zaslon OLED z diagonalo 17,2 centimetra (6,78 palca), ločljivostjo 3200x1440 oziroma gostoto 517 pik na palec (ppi) in dinamičnim osveževanjem zaslona do 120 hercev. Najvišja svetilnost zaslona pa dosega 1500 kandel. Prednja kamera je sredi čela naprave.

Manj standardna je hrbtna stran. Tam najdemo domnevno največjo ploščad za kamero doslej. Ta namreč razteza čez skoraj vso zgornjo tretjino hrbtišča. Na prvi pogled se zdi, da za te dimenzije ni nobene nujnosti, daje pa odločitev mobilniku edinstveni videz. Kako posrečen je ta videz, je stvar okusa posameznikov. Na sami ploščadi najdemo štiri kamere. Glavna kamera ima ločljivost 50 milijonov pik (MP), ultraširokokotna 48 MP, teleobjektiv z dvakratno optično povečavo 12 MP, nabor pa zaokroža periskopski teleobjektiv s 5-kratno povečavo in ločljivostjo 8 MP. Na prednji strani najdemo še kamero z 32 MP. Hrbtna kamera omogoča snemanje z ločljivostjo 8K, medtem ko prednja omogoča ločljivost 4K, a le pri 30 sličicah na sekundo. Pri izdelavi kamere je podjetje sodelovalo z nemškim proizvajalcem optičnih sistemov in optoelektronike Zeiss.

Hitro vse od procesorja do polnjenja

Vivo je precej ponosen na svojo aplikacijo za fotografiranje, ki ponuja zelo pester nabor fotografskih in snemalnih načinov. Med drugim možnost bolj naravnih barv na fotografijah, možnost skupinskih portretov z zamegljenim ozadjem in zameglitev ozadja med snemanjem videov v filmskem razmerju 2,39:1. Obljubljajo tudi poseben način kvalitetnejšega nočnega snemanja videov. Že več generacij njihovih naprav pa je opremljenih s tako imenovano gimbal stabilizacijo slike, ki naj bi dodatno zmanjševala tresenje med snemanjem. Kako se vse skupaj obnese v praksi, bomo ocenili v testu, ki se ga nadejamo ob začetku prodaje naprav.

Pri mobilniku gre izpostaviti tudi ultrazvočno tipalo za prstne odtise pod zaslonom, ki je bistveno večje od običajnih, ter izredno hitro 80-vatno žično polnjenje, ki skoraj 60 odstotkov baterije napolni v vsega 15 minutah. Podprto je tudi 50-vatno brezžično polnjenje. Kapaciteta baterije je sicer 4700 miliamperskih ur (mAh).

Mobilnik x80 pro bo na slovenskem trgu opremljen s premijskim procesorjem snapdragon 8 gen 1, s podporo za omrežja 5G, za bolj gladko delovanje ob daljših obremenitvah pa je naprava opremljena še s tekočim hlajenjem. Pod pokrovom najdemo 12 GB delovnega spomina (LPDDR5) in 256 GB prostora za shranjevanje (UFS 3.1). Naprava je tudi zaščitena proti vodi in prahu po standardu IP68.