Ko nekdo, ki je četrtič osvojil naslov prvaka v košarkarski ligi NBA, pove, da je ta najbolj poseben, mu morda nemudoma ne bi verjeli. A ko pogledamo podrobneje, vidimo, zakaj je pri Stephu Curryju, Klayju Thompsonu in Draymondu Greenu tako. Potem ko je Golden State med letoma 2015 in 2018 dominiral in vmes naslov prvaka izgubili le leta 2016 po vodstvu s 3:1 v zmagah proti Clevelandu LeBrona Jamesa in Kyria Irvinga, je za moštvo trenerja Steva Kerra sledilo temačno obdobje. Leta 2019 so še prišli do finala proti Torontu, kjer sta se poškodovala Kevin Durant in Klay Thompson, ki je bil nato odsoten naslednji dve leti. V tem času je Golden State padel povsem na dno, saj je imel v zaradi pandemije koronavirusa skrajšani sezoni 2019/20 najslabše razmerje zmag in porazov v ligi, naslednjo pa so jih v dodatnih tekmah za končnico najprej ugnali LA Lakers, nato pa še Memphis. A vodstvo kluba ni zagnalo panike, temveč je delovalo premeteno. Zaupali so v jedro moštva in trenerja Steva Kerra, potrpežljivost pa je obrodila sadove. Ko se je zgoraj omenjena trojica otresla poškodb in so ji dodali še pravo podporo v obliki drugih igralcev, je Golden State znova zavladal ligi NBA. Na šesti tekmi so še četrtič ugnali Boston in se veselili četrtega naslova prvaka v zadnjih osmih letih. Najkoristnejši posameznik finala je postal Steph Curry, ki je v povprečju na šestih obračunih dosegel po 31,2 točke.

Curry v družbo največjih

Ravno Steph Curry je bil po zadnjem zvoku sirene najbolj čustven. Sprva se je zvrnil na tla in jokal, nato pa se hitro pridružil rajanju soigralcev. V zadnjem obdobju se je kljub dejstvu, da je z neverjetnimi meti za tri točke spremenil košarko v ligi NBA in tudi po svetu, znašel pod plazom kritik, češ da ne more moštva sam popeljati do naslova prvaka in da mu je dva od treh osvojenih šampionskih prstanov prinesel Kevin Durant. Kot da je košarka individualni šport in ne moštveni. A tako stvari potekajo onkraj Atlantika. Če s čim, je Curry svojo veličino pokazal ravno s tem, ko se je Durantu v njegovem obdobju pri Golden Statu znal prilagoditi in podrediti. Česa podobnega bi bil sposoben redko kateri zvezdnik v ligi NBA. Ravno to pa je odigralo ključno vlogo pri omenjenih dveh naslovih prvaka moštva iz San Francisca.

»Ta naslov prvaka je drugačen. V sebi smo nosili bolečino vse od šeste tekme finala leta 2019 proti Torontu. Ne vem, ali bi lahko še kakšno moštvo po čem takem zdržalo toliko časa skupaj in se znova povzpelo na vrh,« je razpredal Steph Curry, ki mu strokovnjaki onkraj luže zaradi četrtega naslova prvaka in naziva MVP finala zdaj dodeljujejo status enega najboljših posameznikov vseh časov in ga vključujejo v družbo Michaela Jordana, LeBrona Jamesa, Kobeja Bryanta, Shaquilla O'Neala, Magica Johnsona, Larryja Birda in še nekaterih drugih. »Zadnja dva meseca končnice, zadnja tri leta, zadnjih 48 ur ... Vsak trenutek je bil čustveni vlak smrti na igrišču in ob njem. Nosili smo veliko breme, saj smo se zavedali, da lahko znova pridemo do naslova prvaka in izpolnimo naše sanje. Presrečen sem, da nam je to uspelo.«

Cenijo, da še uživajo v družbi drug drugega

Golden State je redek primer kluba v ligi NBA, ki v težkih trenutkih in slabih sezonah ni razbil jedra moštva. Steph Curry je del ekipe vse od nabora leta 2009, kot sta tudi Klay Thompson (2011) in Draymond Green (2012). »Ravno pred šesto tekmo smo sedeli skupaj na letalu in se pogovarjali, kako redko se zgodi, da isti igralci igrajo skupaj toliko časa v istem moštvu in da po vseh letih še vedno uživajo v družbi drug drugega. To je nekaj posebnega in to zelo cenimo,« je pojasnil Draymond Green. Ob omenjeni trojici je vse štiri zadnje naslova prvaka Golden Stata osvojil še Andre Igoudala.

Ključna figura moštva iz San Francisca je tudi trener Steve Kerr, ki je vse od prihoda leta 2012 znal ceniti veličino Curryja, Thompsona in Greena, vmes tudi Duranta. S tem, ko jim je v igri dajal veliko svobode, je ustvaril pravo »pošast«, ki je zdaj prišla do četrtega naslova prvaka. Ob tem jih ima Kerr še pet kot igralec, tri s Chicagom in dva s San Antoniom, torej skupno kar devet. »Z Igoudalo sva se pogosto pogovarjala v zadnjem tednu in vsakokrat dejala, da moramo zmagati za Curryja. Ne glede na izjemno delo vodstva kluba in delavce v njen ter vrhunske posameznike v zadnjih letih, ki so igrali tu, je on razlog, da smo uspešni, kot smo. Težko boste našli bolj ponižnega in hkrati samozavestnega posameznika od njega. Je izjemen vodja in vsakega posameznika pripravi do tega, da je pripravljen narediti vse za ekipo. Pravi unikat,« se je prvemu zvezdniku ekipe poklonil Steve Kerr in nato še nekaj besed namenil velikemu uspehu. »Leta 2019 smo klonili v finalu, najboljše posameznike so zdelale hujše poškodbe, odšel je Durant, padli smo na dno. Čeprav smo verjeli, nismo bili nikoli povsem prepričani, da se bomo lahko vrnili na sam vrh. Da nam je uspelo, je izjemno.«