Potem ko se je kolesarska dirka po Sloveniji povsem razživela že v prvi etapi, so danes ekipe z močnimi sprinterji poskrbele za to, da ni prišlo do velikega presenečenja. Povsem brez njega, kar je sedaj že v skladu s tradicijo etap dirke po Sloveniji, seveda ni šlo. Vseeno je bilo v Rogaški Slatini mogoče videti obračun večje skupine kolesarjev, čeprav tudi na najbolj sprinterski etapi letošnje dirke pretirane ravnine ni bilo.

Zapleteno traso so s presenečenjem od daleč (dobrih 30 kilometrov pred ciljem) poskušali izkoristiti v izjemno močni ekipi Bahrain Victorious. Rdeči vlak sta na cesti vodila slovenska zvezdnika Matej Mohorič in Jan Tratnik. Aktualna slovenska državna prvaka v vožnji na čas (Tratnik) in v cestni dirki (Mohorič) sta se predčasno na ozkih in zavitih cestah s stalnimi vzponi in spusti želela otresti specialistov za sprint ter pripraviti teren za svojega novega sotekmovalca v ekipi Matevža Govekarja. Račun se jim ni povsem izšel, na koncu pa je veliko priložnost zapravil tudi mladi Govekar, ki višje od devetega mesta ni zmogel. Čeprav je bil najbolje uvrščeni Slovenec na tekmi, vzdušje v ekipi ni bilo prešerno. »Naša taktika se ni povsem izšla, saj se nismo znebili vseh specialistov za sprint. Žal je bil Matevž Govekar na koncu 'le' deveti. Vseeno dobra izkušnja zanj,« je bil nad končnim razpletom vidno razočaran Matej Mohorič, ki je znova pustil srce na cesti. Malce manj razočaran je bil 32-letni Idrijčan, ki je predvsem zadovoljen, da je znova nazaj na dirkah. »Med samo dirko me poškodba zapestja ne ovira več. Bolj čutim bolečine po koncu. Res uživam, da sem ponovno nazaj na dirkah, če pa bom tudi v ekipi za Tour, bo dirka po Sloveniji zame res pravi trening. Nisem daleč od tiste res prave forme,« je v cilju razlagal Jan Tratnik.

Mezgec pripeljal Groenewegna do zmage

Eden tistih specialistov za sprint, ki mu je uspelo preživeti napad Bahraina, je bil prvi favorit pred začetkom etape Dylan Groenewegen. Ob sebi je imel tudi prvega pomočnika za hitre zaključke etap Luko Mezgeca. Ekipa BikeExchangea je idealno vstopila v zadnji kilometer, a se je dvojica Mezgec-Groenewegen izgubila v krožišču 800 metrov pred ciljem. Slovenec se ni pustil zmesti in je nato spretno naredil luknjo v glavnini, da je 28-letni Nizozemec lahko ponovil delo iz leta 2018, ko je v Rogaški Slatini že zmagal.

»Na koncu je bila etapa zares zahtevna, ko je Bahrain začel narekovati ritem, ni bilo enostavno. Toda imeli smo nadzor nad dogajanjem, ob sebi sem imel veliko moštvenih kolegov. Imeli smo dober načrt, potem pa sem izgubil Luko v zadnjem ovinku, kar ni bilo dobro. Ampak nato se je Luka res pametno odzval in mi napravil nekaj prostora. Kolesarji so prihajali z leve in desne, sam pa sem našel nekaj prostora in zaključil delo,« je ob svoji 61. zmagi kariere Kranjčana pohvalil Dylan Groenewegen. Kaotičen zaključek dirke je opisal tudi Luka Mezgec. »Bilo je kar kaotično, kljub temu da smo bili v manjši skupini. Za nas zaključek ni bil idealen, predstavljali smo si, da bomo lepše speljali zadnji krožni promet, a smo izgubili sprinterja, Dylan je za mano zaostal nekaj pozicij. Morali smo zmanjšati hitrost, zato so ostali lahko ušli naprej. Tudi sam sem bil nekoliko blokiran, zato Dylanu nisem uspel pripraviti najboljšega izhodišča. Ampak znašel se je, našel pot iz gneče in cilj je bil dosežen,« je svojo plat zgodbe opisal Mezgec, ki bo svojo tretjo etapno zmago na dirki po Sloveniji lovil v nedeljo v Novem mestu.

V skupnem seštevku na vrhu do sprememb ni prišlo, saj so Rafal Majka, Tadej Pogačar (oba UAE Emirates) in Domen Novak (Bahrain Victorious) končali etapo v času zmagovalca. Morebitne spremembe se bodo zgodile jutri, ko bo na sporedu nova težka etapa, še ena tradicionalna s ciljem na Celjskem gradu.