Skupno je bilo v torek hospitaliziranih 55 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi in s covidom-19. To so trije bolniki več kot v ponedeljek. Na intenzivnih oddelkih je s potrjeno okužbo skupno sedem bolnikov, kar je enako kot dan prej.

V torek so potrdili 90 okužb manj kot v ponedeljek. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 4039 aktivnih primerov okužbe, kar je 142 več kot v ponedeljek.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 311, kar je 16 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 189, kar je sedem več kot dan prej.

Po podatkih NIJZ je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.265.641 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.221.930.

V Nemčiji se je začel poletni val pandemije covida-19

V Nemčiji so se uresničile napovedi o poletnem valu pandemije covida-19, je danes opozoril nemški minister za zdravje Karl Lauterbach. »Pričakovani poletni val okužb je žal postal resničnost,« je dejal in ocenil, da bi se morali starejši in tisti z že obstoječimi zdravstvenimi težavami »nujno« ponovno cepiti.

Lauterbach je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki povzema Rheinische Post, izrazil zaskrbljenost zaradi povečanja števila okužb z novim koronavirusom. Temu naj bi botrovalo hitro širjenje nove koronavirusne podrazličice omikrona, BA.5.

V Nemčiji sedemdnevna incidenca novih okužb na 100.000 prebivalcev že nekaj časa narašča. Po podatkih Inštituta Roberta Kocha je od ponedeljka do torka narasla s 331,8 na 447,3, pri čemer so našteli 105.840 novih primerov okužbe.

Vendar pa v tej fazi pandemije stopnja obolevnosti ne predstavlja popolne slike, poroča dpa. Strokovnjaki namreč že nekaj časa opozarjajo na veliko število primerov okužb, ki niso uradno zabeleženi, predvsem zato, ker je potek bolezni lahko blag in ker vsi okuženi ne opravijo uradno priznanega PCR testa.