Borut Bassin je košarko začel igrati pri AŠK Olimpija, že pri sedemnajstih letih je prišel v prvo ekipo Olimpije, dve leti pozneje pa je postal član jugoslovanske reprezentance.

Preberite še:

V sezoni 1966/67 se je Olimpija uvrstila na zaključni turnir pokala evropskih prvakov. Ljubljančani so takrat v Madridu izgubili proti Realu s 66:68, Bassin je bil s tridesetimi točkami najboljši igralec tekme in tudi celotnega turnirja. Olimpija je v boju za tretje mesto nato izgubila proti praški Slaviji.

Prek družbenih medijev je sporočilo objavil slovenski košarkarski trener in košarkar Luka Bassin, sin Boruta Bassina: »Premlad sem, da bi ga videl 'v živo' igrati, pravijo pa, da je bil ljubljenec tivolske publike in rado viden gost na igriščih bivše države. Danes ponoči se je za vedno poslovil. Oče, najdi miren kotiček tam zgoraj.«

Bassin je ob višini 178 cm igral na položaju branilca. Znan je bil tudi po svojem »varanju« pod košem, med katerim je žogo nasprotnikom skril med noge, ter kot član tedaj znamenite druščine ljubljanskih športnikov, znane kot Triperesna deteljica ali Trije mušketirji, ki sta jo sestavljala še nogometaš Branko Oblak in hokejist Tone Gale.