Ker beloruski klubi evropskih tekem ne smejo igrati doma, so morali tekmeci vijoličastih najti nadomestno prizorišče. Kot so sporočili iz mariborskega kluba, bo povratna tekma v Turčiji v mestu Adapazari, a na stadionu ne bo gledalcev. Obenem pa je Mariborčanom dodaten žreb namenil še status morebitnega srečnega poraženca: zaradi neenakega števila klubov v kvalifikacijah v obeh poteh elitnega tekmovanja so namreč izžrebali dva para, iz katerih poraženec ne bo izpadel v kvalifikacije za konferenčno ligo, temveč bo vseeno napredoval v naslednji krog teh kvalifikacij. Ta srečna para sta Helsinki - RFS in Maribor - Šahtjor Soligorsk.

Zmagovalci prvega kroga kvalifikacij bodo napredovali v naslednji krog, poraženci z izjemo obeh srečnežev pa se bodo skušali prebiti v konferenčno ligo.

Slovenski prvaki so imeli sicer status nosilca v prvem bobnu, od možnih tekmecev (črnogorska Sutjeska Nikšić, Šahtjor, kazahstanski Tobol, armenski Pjunik in Tirana) pa so nato dobili belorusko ekipo. Skupno je bilo v žrebu 29 klubov, razdeljenih v tri kakovostne bobne, švedski Malmö je za nasprotnika dobil zmagovalca predkvalifikacij.

»Nedvomno zahteven in spoštovanja vreden nasprotnik, ampak v Evropi na tej ravni ni lahkih ovir. Treba je dočakati dvoboj ustrezno pripravljen, zbrati vse informacije. Včasih si v takšnih primerih želimo, da je prva tekma v gosteh, pri njih je specifična situacija in bodo morali igrati na nevtralnem terenu. Toda zanima nas le tekmovalni del, Belorusi so v ritmu rednega igranja, kar v tej fazi lahko pomeni določeno prednost. Toda nikakor pa jim ne prinaša vloge favorita. Pomembno je, da mi naredimo svoje na najboljši način. Čaka nas velik izziv, toda verjamemo v napredovanje,« je za spletno stran kluba dejal športni direktor Marko Šuler.

* Pari 1. kroga kvalifikacij lige prvakov: Pjunik - CFR 1907 Cluj Maribor - Šahtjor Soligorsk Ludogorec - Sutjeska Duddelange - Tirana Tobol Kostanaj - Ferencvaros Malmö - zmagovalec predkvalifikacij Ballkani - Žalgiris Vilnius Helisnki - RFS Bodo/Glimt - KI The New Saints - Linfield Shamrock Rovers - Hibernian Lech Poznanj - Karabag Shkupi - Lincoln Red Imps Zrinjski - Šerif Tiraspol Slovan Bratislava - Dinamo Batumi