V končnici lige NBA je vsaka tekma v seriji svoje poglavje s svojimi junaki in zapleti. To še posebej velja za finalno, kjer je vsaka poteza posameznikov pod dodatnim drobnogledom. Potem ko je bil Steph Curry na prvih štirih tekmah osrednja figura Golden Stata in s 43 točkami najbolj zaslužen, da je s soigralci rezultat v zmagah poravnal na 2:2, se mu je na peti tekmi ustavilo. Bil je tako nerazpoložen, da prvič po 233 zaporednih tekmah ni dosegel niti ene trojke. A Golden State je imel v noči na torek po slovenskem času v moštvu drugega junaka. Andrew Wiggins je Bostonu nasul 26 točk, hkrati pa zbral še 13 skokov in poskrbel, da lahko moštvo iz San Francisca v noči na petek pride do sedmega naslova prvaka v klubski zgodovini.

Ob Wigginsu je bil Curry glavna tema pogovorov po tretji zmagi Golden Stata v finalu. A bolj kot slab večer so njegovi soigralci izpostavljali prepričanje, da se bo na šesti tekmi odkupil z izjemno predstavo, kar jih še hrabri pred morebitnim zadnjim dejanjem sezone. Curry je kljub zgrešenim vsem devetim poskusom za tri točke še vedno zbral 16 točk, ki jim je dodal še osem asistenc. »Če doseže 43, 10 ali 4 točke, ni pomembno. Zmaga je zmaga. Zgrešil je vseh devet poskusov za tri točke. Vem, kako močno ga to razjeda. Razjarjen je. In točno to potrebujemo pred šesto tekmo,« je bil jasen Draymond Green. Od leta 2013 se je Curryju le devetkrat pripetilo, da na tekmi ni dosegel trojke, nazadnje 8. novembra 2018 proti Milwaukeeju. »Enostavno – nadaljeval bom z meti. To niti za trenutek ni načelo moje samozavesti. Ni me strah takšnih večerov. Še naprej bom metal v vsaki situaciji, ko bom precenil, da sem lahko uspešen. Po takšnih večerih sem se vedno dobro odzval,« je odločen Steph Curry.

Eden najboljših igralcev v zgodovini košarke je bil izjemno zadovoljen, da je ob slabem strelskem večeru v ospredje stopil nekdo drug. »V takšnih situacijah, ko stvari ne tečejo povsem gladko in naletimo na določene ovire, vedno najde način, da odgovori s pravo energijo, pristopom in borbenostjo. Če pogledate tekmo, boste opazili, da je praktično povsod po igrišču. Točno to smo potrebovali in potrebujemo. Zagotovo ne bi bili tam, kjer smo, če Wiggins ne bi celotno sezono igral na tako visoki ravni.« Nad svojo predstavo je bil navdušen tudi Andrew Wiggins. »Izjemno sem zadovoljen, da igram za Golden State, klub z zmagovalno mentaliteto. Imajo izkušnje z zmagovanjem in dominiranjem v ligi NBA. Takoj ko sem prišel, so me postavili v položaj, v katerem sem lahko uspešen. Iz vsakega posameznika vedno izvlečejo najboljše. V takem okolju je užitek igrati.«

Če pri Golden Statu vlada prešerno vzdušje, je precej drugače pri Bostonu. Jayson Tatum in soigralci so stisnjeni ob zid, saj priložnosti za popravni izpit nimajo več. Dobiti morajo naslednji dve tekmi, če želijo postati prvaki lige NBA. »To je trenutek, ko si moramo nastaviti ogledalo in najti rešitve. Za nas jutrišnjega dne ni več. Priložnost je zdaj,« je jasen Al Horford, ki je s soigralci izgubil kar 18 žog. Ko jih izgubijo 15 ali manj, imajo v končnici razmerje zmag in porazov 14:2. Ko jih 16 ali več, pa 0:7. »Izpostaviti je treba, da imajo za to 'zasluge' tudi košarkarji Golden Stata. Igrajo odlično obrambo. Silijo nas v stvari, ki jih ne delamo najbolje. Enostavno se moramo prilagoditi, saj se nam drugače ne piše nič dobrega,« je pojasnil Jaylen Brown.