Ko je slovenski kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer prišel v cilj polfinalne vožnje na prvi letošnji tekmi za svetovni pokal v slalomu v Pragi, je bil prepričan, da se zaradi napake ne bo uvrstil v finale. Odšel je v šotor, se preoblekel in se pripravljal, da pospravi opremo ter odide v hotel. Nato je izvedel, da se je skozi šivankino uho kot deseti uvrstil v finale, v katerem je napadel na vso moč in priveslal do svoje 12. zmage na tekmah za svetovni pokal.

»Na moji strani je bil kanček sreče, saj sem se kot zadnji uvrstil v finale. Ko sem dobil priložnost, sem si rekel, da jo bom skušal izkoristiti. To sem naredil na najboljši možen način. V finalu sem odpeljal dobro vožnjo, ampak še vedno ne takšne, kot jo znam. Bilo je težko, saj je voda pred finalom nekoliko narasla in vratca so bila zelo nizko. Moral si biti zelo pazljiv skozi celotno progo. Bile so omejitve, kdor je želel krajšati linije, je naredil napako oziroma dotik, jaz pa sem šel čez progo bolj previdno. Prav to mi je prineslo uspeh,« je povedal 38-letni Peter Kauzer, ki je zmagal pred Italijanom Giovannijem De Gennarom (po dotiku vrat zaostanek 95 stotink sekunde) in Švicarjem Martinom Dougoudom (+1,74). Pred 14 dnevi na evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu je Hrastničan nepričakovano obtičal že v kvalifikacijah, minuti teden pa zmagal na tekmi za evropski pokal v Augsburgu, kjer bo julija letos svetovno prvenstvo. Polfinalna nastopa sta se ponesrečila Martinu Srabotniku (34. mesto) in Žanu Jakšetu (37. mesto), saj sta oba izpustila vrata.

Drugo zmago je Sloveniji priveslal 31-letni primorski kanuist Luka Božič, ki je s progo na Vlatvi opravil brez napake in stopnjeval ritem v spodnjem delu proge, ko so tekmeci popuščali. »Za menoj je izjemen dan in naredil sem korak naprej. Po dveh letih dobrih in slabih voženj ter težavah s čolnom je to obliž na rano. Pokazal sem, da sem še vedno del elite in upam, da mi bo tako uspevalo še naprej. Vesel sem, da sem prikazal takšno vožnjo, kot jih na treningih. V finalu sem šel na polno in na koncu se je izšlo,« je povedal Luka Božič, ki je zmagal pred mladim Francozom Nicolasom Gestinom (zaostanek 96 stotink sekunde) in Čehom Lukasom Rohanom (+2,13). Benjamin Savšek je bil šesti (+4,21, en dotik vrat), Anže Berčič pa 17.

Med kajakašicami, kjer je zmagala Avstralka Jessica Fox, v finalu ni bilo nobene Slovenke. Ajda Novak je bila v polfinalu 16., Eva Alina Hočevar in Eva Terčelj sta izpadli v kvalifikacijah. V ženskem kanuju je bila Eva Alina Hočevar 13., Lea Novak in Alja Kozorog pa sta izpadli v kvalifikacijah. Naslednja tekma svetovnega pokala bo od petka do nedelje v Krakovu na Poljskem, nato pa se bo karavana preselila v Tacen, kjer se bodo na brzicah Save merili med 24. in 26. junijem.

Slovenski tekmovalci v spustu so na dveh tekmah za svetovni pokal v sprintu v Celju izkoristili prednost domačega tekmovališča. Kajakaš Nejc Žnidarčič je potem, ko je šestič postal svetovni prvak, zmagal na obeh tekmah v Celju. »Proga je bila kratka, najkrajša v svetovnem pokalu, dolga je bila le 30 sekund. Prejšnji teden na svetovnem prvenstvu je bila dolga minuto in 17 sekund. Temu primerni so bili zaostanki in stotinke so šle v mojo korist,« je povedal Nejc Žnidarčič. Anže Urankar je bil na obeh tekmah kajakašev drugi, za trojno slovensko zmago pa je v soboto s tretjim mestom poskrbel Tim Novak. Med kanuisti je bil Blaž Cof prvi in tretji, med kajakašicami pa je bila Ana Šteblaj druga in tretja.