Zmaga Bostona proti Golden Statu na prvi tekmi finala lige NBA v gosteh je v teoriji pomenila, da morajo košarkarji trenerja Imeja Udoke »le še« dobivati domače tekme, pa bodo 18. v zgodovini prvaki najmočnejšega košarkarskega tekmovanja na svetu. Naloga je vse prej kot lahka, še posebej ob dejstvu, da jim nasproti stojijo Steph Curry in soigralci, a Boston je nalogo vsaj na začetku začel uspešno. Na tretji tekmi je bil namreč pred svojimi navijači uspešnejši s 116:100 ter tako povedel z 2:1 v zmagah.

Pred začetkom obračuna v TD Gardnu je prišlo do zanimivega dogodka. Ob ogrevanju so se namreč košarkarji Golden Stata pritoževali, da je njihov koš previsok. Po merjenju so ugotovili, da imajo prav in da je dvignjen za kar pet centimetrov previsoko. Ali je bilo to namerno nagajanje nasprotniku ali nedolžna napaka, verjetno ne bomo vedeli nikoli. A se pri Golden Statu s tem pretirano ne ukvarjajo, saj imajo precej večje težave. Ob porazu se je namreč dobre štiri minute pred koncem pri borbi za žogo poškodoval Steph Curry, ki mu je na nogo padel Bostonov Al Horford. »Videl sem, kako igralci ležijo na njem. Dobil sem osebno napako, ko sem ljudi metal stran. Opazil sem namreč, da se zvija od bolečin,« je svoje videnje pojasnil košarkar Golden Stata Draymond Green. »Videli ste, da sem začutil bolečino, a bo vse v redu,« večjega poudarka poškodbi po tekmi ni namenjal Steph Curry, ki je bil z 31 točkami znova najboljši strelec svojega moštva. »Bomo videli, ali se bo bolečina stopnjevala. Več ne morem povedati. Nimam pa občutka, da bi moral zaradi tega spustiti kakšno tekmo,« je še dodal. Golden State je sicer tekmo izgubil pod obročema, saj je Boston dobil skok s 47:31 ter iz rakete dosegel kar 52 točk, nasprotnik pa le 26. »To je bil ključ. Nismo bili dobri v obrambi, saj so nas igralci Bostona z lahkoto prebijali. Brez kakšne posebne taktike. To najbolj boli,« je misli strnil trener Golden Stata Steve Kerr.

Tretja tekma je sicer spominjala na prvo v finalni seriji. Boston je znova odigral slabo tretjo četrtino, a nato vse popravil v zadnji, v kateri je nasprotniku dovolil vsega 11 točk. »Ostajamo osredotočeni ne glede na slabe trenutke. Na začetku sezone bi takšno tekmo zagotovo izgubili. Toda bili smo zbrani, strnili vrste v obrambi in nadaljevali z bojem,« je na moštvo ponosen Al Horford. Boston je v letošnji končnici dobil vseh sedem tekem po porazu in si tako še ni dovolil zaporednih neuspehov. Pri drugi finalni zmagi so trije košarkarji presegli 20 doseženih točk – Jaylen Brown (27), Jayson Tatum (26) in Marcus Smart (24). »Naučili smo se, da moramo ostati skupaj in vztrajati ne glede na vse. Golden State je odlično moštvo. Imeli bodo izjemne trenutke, ko nas bodo stisnili v kot. A glavno sporočilo med igralci je, da v nobenem trenutku ne smemo odnehati in skloniti glav. Če je potrebno, vzamemo minuto odmora, se zberemo, pogovorimo in gremo naprej. Ponosen sem na to moštvo,« je jasen Jayson Tatum.