Dogodek se je odvijal v luči prizadevanj Primorskega tehnološkega parka, da bi goriška regija postalo eno najbolj privlačnih poslovnih okolij v Srednji Evropi. »Primorski tehnološki park je prepoznan kot najhitreje rastoč startup ekosistem v Sloveniji. Novo Gorico in celotno Goriško regijo smo postavili na zemljevid treh najmočnejših startup okolij v Sloveniji«, je povedala direktorica Primorskega tehnološkega parka mag. Tanja Kožuh.

Uspešna valilnica startupov

Da je Primorski tehnološki park uspešna valilnica zagonskih podjetij, dokazujejo številke. V njegove programe se je od leta 2000 vključilo 251 ekip in podjetij. V povprečju sprejmejo v inkubator od deset do dvanajst ekip mladih podjetij na leto. Lani so v okviru inkubatorja aktivno delali s 43 podjetji in ekipami. Podjetjem so v zadnjih treh letih omogočili 2245 mentorskih ur z izkušenimi mentorji; v bazi jih imajo več kot 60. V zadnjih treh letih so znanje delili na skoraj 120 delavnicah in dogodkih, s čimer v okolje vnašajo najsodobnejše podjetniško znanje. Ne samo za podjetja, tudi za Primorski tehnološki park je pomembno, da se mednarodno povezuje. Zato imajo partnerje iz Evrope, ZDA, Kitajske, in Združenih arabskih emiratov. Rezultat tega je, da so v zadnjih treh letih v razvoj startup ekosistema in podjetij na Goriškem investirali več kot 1,2 milijona evrov.

Povprečno letno število novoustanovljenih podjetij v Sloveniji je 18.746, v Goriški regiji pa 1.078. To predstavlja 5,75 odstotka vseh novoustanovljenih podjetij, kar sovpada z razmerjem števila prebivalcev na Goriškem glede na celotno Slovenijo (vir SURS 2019). Polovica podjetij po petih letih od ustanovitve še živi (za goriško regijo je ta odstotek približno 2,5 odstotka nižji). Hitro rastoča podjetja predstavljajo v Sloveniji 0,57 odstotka (v goriški regiji pa 0,45 odstotka) vseh podjetij. Pomembna so, ker ustvarjajo prihodke, nove zaposlitve in višjo dodano vrednost na zaposlenega. Čeprav v populaciji vseh podjetij predstavljajo visokotehnološka samo 0,57 odstotka, pa prispevajo kar 8,29 odstotka vseh zaposlitev (na Goriškem 4,27 odstotka). Zato so se v Primorskem tehnološkem parku odločili, da želijo odslej na letnih srečanjih izpostaviti dosežke podjetij na njihovi razvojni poti. Na dogodku so zato podelili plakete za razvoj podjetjem, ki so v letu 2021 dosegla mejnike v ustvarjenih prihodkih in novih delovnih mestih.

Nagrajeni dosežki podjetij in posameznikov

V kategoriji ustvarjenih prihodkov je zlato plaketo prejelo podjetje Protectus, srebrno Enetra in bronasto podjetji Alias Plus in Optispin. V kategoriji ustvarjenih zaposlitev so bronaste plakete šle v roke podjetij Glossio, Moohero, WhaleTail ter samostojnima podjetnikoma Janezu Turku in Urški Klede Trampuš z blagovno znamko Urshy. Zahvalili so se tudi posameznikom, ki so svojimi prizadevanji in delom pomembno prispevali k ustvarjanju dinamične skupnosti hitrorastočih podjetij v regiji. Priznanja so prejeli Matej Peršolja, soustanovitelj in direktor podjetja Protectus, Andrej Peršolja, soustanovitelj podjetja Hoppalai, Matija Klinkon, direktor in soustanovitelj podjetja Led Luks, in Elvis Janežič, direktor podjetja InstrumentationTechnologies, zlate gazele 2008. x