Marija Prajner je Mariborčanka in ena izmed prvih slovenskih pekovk, ki so končale šolanje pri znanem učitelju pekarstva Francu Vukoviču, ki velja za najvidnejšega slovenskega strokovnjaka v pekarstvu. Prajnerjeva je danes sicer že v pokoju, a še vedno z veseljem mesi in peče kruh. Dolga leta je bila učiteljica pekarstva in slaščičarstva, predavateljica in mentorica tečajev o peki kruha, je soavtorica dveh učbenikov in knjig o peki kruha ter ocenjevalka pekovskih izdelkov. V desetletjih dela v pekarstvu se je je prijel naziv mati kruha.
Marija Prajner: Ljudje so se navadili, da kruh kupujejo v supermarketih, kjer kruh pečejo ves dan. (Foto: Jaka Jeraša)
Pravzaprav ni slovenske pokrajine ali regije, v kateri kot posebnost ne izpostavljajo kakšnega posebnega kruha in najrazličnejših pekovskih izdelkov. Se pa načini ...
Po anketi, ki jo je za časnik Delo opravil inštitut Mediana, 53,4 odstotka vprašanih meni, da Slovenija potrebuje nacionalnega letalskega prevoznika....