Najmanjše presenečenje v zgodovini tenisa je, ko Rafael Nadal zmaga na Rolandu Garrosu. Navdušenje ob uspehih Španca pa iz leta v leto ne popušča, saj Nadal s svojo izjemno voljo in borbenostjo venomer najbolj navduši, ko kdo o njem podvomi. Letos je v Pariz pripotoval v vlogi tretjega favorita, saj sta zaradi težav s stopalom in slabše peščene sezone na stavnicah višje kotirala Novak Đoković in Carlos Alcaraz. Kljub temu je zbral dovolj moči, da je na igrišču Philippa Chatrierja še 14. dvignil pokal zmagovalca OP Francije ter skupno osvojil že 22. lovoriko na turnirjih največje četverice. Zanimivo pa je, da je Nadal pri 36 letih prvič v karieri osvojil prva dva turnirja največje četverice zapored in je še vedno v igri za koledarski grand slam.

Boril se bo vsak dan

Za finalno zmago proti Casperju Ruudu je Rafael Nadal potreboval le dobri dve uri. Norvežan je bil malce nevaren le v drugem nizu, ko je povedel s 3:1. Toda izkazalo se je, da odtlej ni dobil niti ene igre več, Nadal pa enajst zapored za zmago s 6:3, 6:3, 6:0. »Težko je ubesediti občutke. Morda gre lažje s hvaležnostjo, ki jo čutim do svoje ekipe. Muči me toliko težkih poškodb, ki mi otežujejo delo, po vsaki je vrnitev negotova. A ob sebi imam najboljšo ekipo, ki mi pomaga in hkrati verjame vame. Zato sem vsakomur posebej izjemno hvaležen,« je bil čustven Rafael Nadal. »Nikoli si nisem mislil, da bom pri 36 letih še kdaj stopil na igrišče zadnjo tekmovalno pariško nedeljo. Kaj bo prinesla prihodnost, bomo videli. Lahko pa obljubim, da se bom še naprej boril vsak dan posebej,« dodaja neverjetni Španec, ki ostaja neporažen v finalih Rolanda Garrosa.

Casper Ruud je že pred finalom priznal, da bo igral proti svojemu vzorniku. Po porazu se je teniški akademiji Rafaela Nadala zahvalil, da ga je vselej sprejela z odprtimi rokami. »Doslej sem poslušal, kako nemogoča je misija premagati Rafaela v Parizu, zdaj pa sem to občutil tudi sam. Vseeno lahko rečem, da sem ponosen, ker sem se prebil v finale. Ob sebi imam številno ekipo, vsak v njej ima točno določeno delo. Upam, da se nam bo še večkrat uspelo uvrstiti v finale turnirjev za grand slam,« je bil ponižen 22-letni Casper Ruud, ki je v Parizu le en dvoboj dobil v treh nizih, pet jih je končal v štirih nizih, proti Italijanu Lorenzu Sonegu pa je za napredovanje potreboval pet nizov.

Dvojica navdušila Francoze

Posebno zgodbo sta v Parizu danes pred moškim finalom spisali Kristina Mladenović in Caroline Garcia. Francozinji sta med dvojicami osvojili Roland Garros pred šestimi leti, ko sta svoji državi priigrali lovoriko prvič po letu 1971. Leto po zmagi pa sta se tako močno sprli, da med seboj nista več niti govorili. Razlog je bil, da je Carolina Garcia prek sporočila po mobilniku partnerico v dvojicah obvestila, da se bo odslej posvetila posamični karieri. »Ne morem verjeti, da nima niti toliko poguma, da bi se z menoj dobila in se pogovorila. Sprejela bi njeno odločitev. A da sem vse skupaj izvedela prek kratkega sporočila, od nje nisem pričakovala,« je pred petimi leti odločitev komentirala Kristina Mladenović. Čeprav je Kiki tedaj čez noč ostala brez partnerice med dvojicami, se je hitro ujela s Timeo Babos, s katero sta bili v letih 2019 in 2020 zmagovalki Rolanda Garrosa.

Leta zacelijo marsikatero rano in so tudi zgodbo francoskega para. Letos sta igralki znova združili moči, a v nasprotju z letom 2016, ko sta sestavljali eno najboljših dvojic na svetu, letos nista bili niti nosilki. Na tokratni zmagoviti pariški poti sta v petih dvobojih izgubili kar tri nize, a bili vselej ob pomoči domače publike najboljši v odločilnih trenutkih. V finalu sta ugnali polfinalistko in finalistko med posameznicami, Američanki Jessico Pegula in Coco Gauff. »Bilo je neverjetno, počutila sem se, kot bi igrali pred domačo publiko na pokalu Billie Jean King,« je povedala Kristina Mladenović in se priklonila Coco Gauff, ki se je pri 18 letih na letošnjem Rolandu Garrosu uvrstila v finale tako med posameznicami kot med dvojicami.

Naslednji turnir največje četverice bo že konec tega meseca v Londonu, kjer bo od 27. junija do 10. julija branil lovoriko Novak Đoković.